(AVDIO IN VIDEO) Podkast Večer v živo z Eriko Brajnik: "Bolezen je priložnost za rast"

26.08.2021 11:18
Naturopatska obravnava je celostna, usmerjena k vzroku bolezni in ostalih tegob, tehnike so raznolike in prilagojene potrebam posameznika.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podkast Erika Brajnik, Večer v živo (foto: Večer)
Večer

Z naturopatinjo Eriko Brajnik sem se pogovarjala o naturopatskih tehnikah, ki iščejo deficite v nas. Pojasnila je, kako s pomočjo naturopatije odpravljamo neravnovesja in telo vračamo v homeostazo. Naturopatska obravnava je celostna, usmerjena k vzroku bolezni in ostalih tegob, tehnike so raznolike in prilagojene potrebam posameznika. »Z naturopatijo iščemo naravo v nas,« pravi sogovornica.

 

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

V Švici je naturopat enakovreden splošnemu oziroma družinskemu zdravniku in z njim sodeluje. Kako je pri nas?

Sem predsednica naturopatov Evrope v svetovni naturopastki organizaciji, ki ima sedež v Kanadi, kar pomeni, da poznam tovrstno situacijo v Evropi in vsaka od držav ima svoja pravila. V Sloveniji naturopatija ni priznana, vendar ni prepovedana. V Švici je naturopat priznan, ko opravi državni izpit, kar pomeni, da tam naturopat lahko deluje kot koncesionar z lastno prakso, podobno kot zasebni zdravnik ali zobozdravnik pri nas. Zelo dobro je področje urejeno na Portugalskem in v Nemčiji, kjer deluje okoli 10000 naturopatov. Veliko naturopatov imamo tudi v Španiji, vendar tam to področje ni zakonsko urejeno. Podobna situacija je tudi v Italiji in Franciji. Naša dejavnost v nobeni evropski državi ni prepovedana, saj imamo naturopati svoj etični kodeks, kar pomeni, da v telesu vzpostavljamo ravnovesje, da na človeka gledamo celostno, da delujemo vročnostno in predvsem, da ne škodujemo.

Kaj konkretno to pomeni?

To pomeni, da, ko pride nekdo k meni s kakršnokoli diagnozo, lahko je onkološki bolnik, nekdo z diagnozo fibromialgije, dojenček, nosečnica, starostnik itd. – mu pomagam vzpostaviti homeostazo v telesu. To pomeni, da mu razkisam ali razsluzim telo, uravnam vodo, telesne tekočine in limfo itd. Na ta način vzpostavim čisto telesno bazo, kar omogoči, da so nadaljnje terapije in zdravila, ki jih nato predpiše zdravnik, bolj uspešne in učinkovite. Na primer, če nam zdravnik reče, da moramo, predno nam bo operiral kolena ali kolk, shujšati, nam pri tem lahko pomaga naturopat. Z naturopatijo pomagamo pripraviti telo, izgubiti odvečne kilograme itd. Lahko rečem, da naturopat dela tam, kjer zdravnik ne dela.

Torej na izvoru bolezni oziroma težav?

Tako je, naturopati iščemo vzroke bolezni. Na primer, vzemiva osebo, ki je debela, pesti jo obraba kolen itd. – naturopat bo poiskal vzrok, zakaj ta oseba je sladkarije, kruh in vse, kar ga redi. Naturopati imamo več tehnik uravnavanja telesa in tehnike razpoznavanja deficitov v telesu. Ena izmed tehnik, ki nam pomaga prepoznati vzroke težav, je iridologija. Pri tej tehniki opazujemo oko. Z iridoskopom pogledamo oko in oko nam pove, ali je oseba prekomerno uživa sladko zaradi občutka krivde ali zaradi travm, ki so vezani na strahove itd. Na ta način celostno preberem osebo in marsikdo je začuden in ne more verjeti, kako je to možno, da izvem toliko o njih, čeprav mi tega niso sami povedali. Ni jim treba povedati, saj oko govori samo zase tudi take reči, ki jih beseda težko izrazi. Na mizi imam vedno pripravljene robčke, saj pri obravnavi vedno pridemo do bistva, ki je velikokrat tudi zelo ranljivo … Naturopati prisluhnemo besedi narave, v tem primeru je narava oko, ki govori o osebi, kaj potrebuje in hkrati sporoča meni, kaj moram narediti, da bo tej osebi bolje. Zato moram tudi sama skrbeti za svoje telo in za pretok energije, ki mi omogoča empatijo in sposobnost prisluhniti drugemu ter prepoznati, kaj potrebuje. Samo, če bom prečiščena, bom znala razbrati neverbalno komunikacijo telesa osebe, ki je na obravnavi. Ne smem si torej dovoliti, da bi bilo moje telo polno toksinov in da ne bi bilo pretočno. Ko odkrijemo vzrok bolezni, pridemo na različne tehnike uravnavanja disharmonij.

In kako poteka uravnavanje disharmonij?

Običajno osebi damo navodila, kaj naj dela doma, katere tehnike naj izvaja, ni potrebno, da hodi k meni desetkrat ali dvajsetkrat na terapije. Dovolj je, da pride enkrat, dvakrat in nato doma sledi navodilom, ki jih dobi pri meni. Bistveno je namreč, da proces samozdravljenja telesa aktiviramo sami. Jaz sicer povem, kako, nato pa si mora vsak posameznik sam prizadevati, da ostane zdrav.

Prisluhnite pogovoru na povezavi TUKAJ.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta