(AVDIO in VIDEO) Večer v živo z Janezom Hudovernikom: "Moč diha"

Maja Furman
18.06.2021 10:20
Z Janezom Hudovernikom se je pogovarjala Maja Furman.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

O pravilnem in zdravem dihanju smo se pogovarjali z licenciranim inštruktorjem za dihanje po metodi Oxygen Advantage in licenciranim trenerjem za učinkovito upravljanje z osebno energijo, Janezom Hudovernikom. Podpisuje tudi knjigo Uspešni pod pritiskom. V podkastu boste med drugim izvedeli, zakaj je pravilno dihanje ključno za celostno zdravje in kako se preko dihanja povezujemo z metafizičnim oziroma duhovnim.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Janez Hudovernik, dobrodošli. Ste strokovnjak za dihanje in pravite, da ni vseeno, kako dihamo. Zakaj ne?

Dihanje je najbolj pomembna življenjska funkcija, česar se ne zavedamo dovolj dobro. Večina ljudi diha zelo površno. Bodite pozorni na dihanje tistih, ki so na primer z vami v pisarni. Gotovo boste opazili, da nekateri pozabijo dihati, ko preberejo kak mejl ali dobijo kako sporočilo, temu rečemo »email apnea« - ko ljudje ostanejo brez diha. Okoli 4. oziroma 5. leta otroci prevzamejo navade staršev in začnejo dihati kot oni. Pravilno dihanje je skozi nos. Čez dan predihamo od 10 do 20 kg zraka, kar pomeni, da je zrak eno najpomembnejših »goriv«. Ni vseeno, kako predihamo ta zrak, saj s tem predihamo okoli 100 milijard delcev. To pomeni, da ni vseeno, ali jih predihamo skozi nos ali usta. Zrak mora biti prefiltriran skozi nos, saj so pljuča najbolj delikaten del telesa - predstavljajte si, kaj zanje pomeni nenehno »bombandiranje« s tako količino različnih delcev! Kakšen stres je to za pljuča! Narejeni smo, da dihamo skozi nos. Usta so namenjena vnosu hrane. Če boste začeli zavestno dihati skozi nos, boste naredili velik korak v smeri zdravja.

Ko smo v stresu, prestrašeni ali kakorkoli drugače obremenjeni, nam svetujejo globoko dihanje. Kako pravilno globoko dihati? In ali je normalno, da se nam ob globokem dihanju zvrti, kar se pogosto zgodi?

Z vertikalnim dihanjem ne vključujemo celotne kapacitete pljuč. Ko pa dihamo skozi nos, se nam napolnita dve tretjini pljuč, vključi se tudi trebušna prepona. Tako dihanje je pravilno. Pri hitrem, plitkem dihanju, se nam zožijo arterije v vratu, ki preko krvi prenašajo kisik v glavo, zaradi česar se nam zvrti. Vrtoglavica torej nastopi zaradi nepravilnega hitrega dihanja in ne zaradi globokega dihanja. Pri dihanju velja princip, da počasneje, ko dihamo, bolj kakovostno dihamo. Raziskave kažejo, da se je v zadnjih letih hitrost dihanja povečala za 30 odstotkov, predvsem na račun nezdrave in predelane hrane, ki zakisa naš organizem in zaradi povečanega nivoja stresa. Telo se plina CO2, ki povzroča zakisanost telesa, poskuša rešiti z dihanjem, zato dihamo hitreje.

CO2 je torej odpadni plin, ki se ga moramo čim prej »znebiti«?

Tako so nas učili, vendar ni čisto tako. CO2 je ključni regulator ph krvi in hitrosti dihanja. Hitreje, ko dihamo, manjša je koncentracija CO2 v krvi, kar posledično povzroči, da hemoglobin, ki transportira kisik do celic, te funkcije ne opravi. To je t. i. Bohrov efekt, ki pravi, da hemoglobin raje odda kisik, kadar je v krvi več raztopljenega CO2. To dejstvo nas pripelje tudi do pomembne teme – hujšanje. Gotovo se boste vprašali; kaj ima dihanje s hujšanjem? Vendar vam moram povedati, da sta dihanje in hujšanje še kako zelo povezana. Bom pojasnil, kako.

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta