(AVDIO IN VIDEO) Večer v živo z Dejanom Dinevskim: Čuječnost je prisotnost v življenju

Maja Furman Maja Furman
15.07.2021 15:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Dinevski (foto:)

Pogovarjali smo se o čuječnosti ter jogi in meditaciji, preko katerih vnašamo čuječnost v svoja življenja. Kako biti čuječ in zakaj je dobro, da smo z vsem bitjem prisotni v trenutku – tukaj in zdaj? Katere blagodejne učinke prinaša čuječnost v naš vsakdan je pojasnil učitelj joge, meditacije, predsednik društva Joga v vsakdanjem življenju, znanstvenik in raziskovalec prof. dr. Dejan Dinevski.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Dobrodošli v podkastu, dr. Dejan Dinevski. Najprej pojasniva, kaj sploh pomeni, biti čuječ? Kdaj smo čuječi?

Čuječi smo, ko smo prisotni s svojo pozornostjo v tem trenutku. Ko smo odprti, radovedni, ko sprejemamo sebe in druge ter ko sprejemamo življenje takšno, kot je. Ko smo čuječi, polno doživljamo sedanji trenutek. Pomembno je, da smo čuječi tudi, ko ne doživljamo zgolj pozitivnih občutkov, ampak tudi, ko smo žalostni, jezni, doživljamo bolečino, izgubo itd. Pri čuječnosti je torej ključno, da se zavedamo svoje notranje resničnosti. Skozi čuječnost se spoznavamo tudi v takih, manj prijetnih trenutkih in občutjih, ko smo v globokem in pristnem stiku sami s sabo in z življenjem.

Ko govoriva o čuječnosti, ne moreva mimo pojma zavesti. Kaj je zavest?

Zavest je ključna skrivnost, ki se jo splača v življenju spoznavati in raziskovati. Dejstvo, o katerem redko razmišljamo, je ta, da je vse, kar doživljamo, prefiltrirano skozi naša čutila in interpretirano v naši zavesti. Človek namreč ni sposoben doživljati objektivne resničnosti, o čemer je že zelo jasno govoril filozof Immanuel Kant. Človek doživlja le svojo zavest. Sicer ima občutek, da doživlja objektivno resničnost, vendar je zavest posameznika tista, ki »obarva« posamezni dogodek in ga prikaže na nek poseben način. Čeprav o zavesti veliko govorimo, nihče ne ve, kako deluje ali kako je nastala. Znanstveniki ne znajo definirati zavesti. Človek je sposoben samorefleksije, kar pomeni, da zna opazovati samega sebe, da zna ponotranjiti svoje doživljanje in nanj pogledati. In ravno to je moment čuječnosti. Tako vstopamo v razkošno polje vseh možnosti, ki jo duhovni iskalci iščemo na različne načine.

Načinov in poti raziskovanja zavesti je veliko, mar ne?

Tako je. Veliko jih je, ker smo vsi zavestna bitja in brez dvoma vsak doživlja svojo zavest na svoj način. Zavest je vseobsežna, zato je tudi poti, kako priti v stik s sabo in svojo zavestjo, veliko, kar je čudovito. Zelo pomembno se mi namreč zdi, da vsak najde svojo pot, da ne privzame poti, ki mu jo je nekdo odpredaval, jo opisal v knjigi … Pomembno je, da se posameznik ne omeji zgolj na neko tehniko, ki mu jo je nekdo pokazal in ga naučil, ampak, da svojo zavest polnokrvno, življenjsko raziskuje. Rezultat takega raziskovanja je jasen; če pri tem pridemo v globok stik s samim sabo, smo na pravi poti.

Kot pravite, je tovrstno raziskovanje vseživljenjsko in se pravzaprav nikoli ne zaključi. Marsikdo pa bi si tovrstnih spoznanj želel doseči hitro, na »instant« način z določenimi predpisanimi tehnikami itd. Vendar takšen, hiter, »instant« pristop verjetno ni pravi?

Točno tako, to je doživljenjsko delo in je pot razvoja človeka v življenju. Za tovrstno raziskovanje ne obstajajo »instant« rešitve. Kdorkoli obljublja take rešitve, zavaja ali pa nekaj »prodaja«. Človek je tako kompleksno bitje, prav tako je življenje tako zelo bogato, da se ju ne da zaobjeti z instant rešitvami. Človek in življenje sta lahko neizčrpen vir nenehnega raziskovanja. Ena najbolj smiselnih stvari v življenju je raziskovati resničnost, sebe in življenje. Je še kaj drugega, kar bi bilo bolj vredno raziskovati kot to? Zelo cenim različne poti, tudi sam sem jih proučeval in ugotovil, da obstaja neka sinteza oziroma skupna rdeča nit vseh učenj oziroma poti.

Vi ste jo našli skozi jogo?

Tako je. Sam izhajam iz tradicije (izvorne) joge, vanjo sem se najbolj poglobil in jo raziskoval. Joga se na Zahodu dojema zelo omejeno. Sicer joga izhaja iz Staroindijske tradicije, stara je več tisoč let in je zelo obsežna filozofija, to niso samo tehnike, ki jih pozna predvsem Zahod. Čuječnost je del joge. Brez dvoma izvira iz joge, saj so tehnike čuječnosti tehnike joge oziroma so nekatere tehnike joge organizirane v čuječnost. To je populariziral profesor s Harvarda Jon Kabat Zinn. 

Več vsebine vas čaka v podkastu Večer v živo.

Pogovor je vodila Maja Furman. Spremljajte dogodke Večer v živo na spletni strani www.vecer.com/vzivo.

Pogovoru prisluhnite na povezavi TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta