AVP za znižanje meje alkohola v prometu z 0,5 na 0,2. Ali poslanske skupine podpirajo tak predlog?

epl, mr
17.04.2019 10:55

"Meni se ob tem zastavlja preprosto vprašanje – zakaj raje niso predlagali 0,0 promila alkohola v krvi?" pa se sprašuje bloger Roni Kordiš - Had.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Direktor agencije za varnost prometa Igor Velov je pred tednom dni v intervjuju za Večer razkril, da je agencija nedolgo nazaj vložila pobudo na ministrstvo za infrastrukturo, da se dovoljena stopnja alkohola z 0,5 promila zniža na 0,2. "To je vmesni korak do ničelne tolerance. Poleg tega smo še predlagali, da se tistega, ki napiha nad 1,1 promila, obvezno policijsko pridrži, ne pa, kot se dogaja, da ga žena pride iskat in odpelje domov ali si sam najde drugo prevozno sredstvo," je še povedal Velov.
In kako pobudo AVP  komentirajo v poslanskih skupinah? Bi podprli takšno spremembo zakonodaje, kot jo predlaga direktor agencije?

LMŠ

"Za poslansko skupino LMŠ je predlog o zmanjšanju dovoljenje stopnje alkohola v krvi pri voznikih ustrezen ukrep na poti k večji varnosti in kažipot, česa kot družba ne toleriramo. Vsaka žrtev zaradi neodgovornega ravnanja v prometu je preveč in obenem opozorilo, da moramo tako kot družba kot tudi posamezniki storiti več na področju zagotavljanja večje varnosti v cestnem prometu. V LMŠ bomo vedno na strani tistih predlogov, ki namesto golih finančnih kazni prinašajo dvig ravni splošne zavesti o varnosti v prometu. V Sloveniji smo v zadnjih letih na področju ozaveščanja o varnosti v prometu priča nekaterim premikom v pravo smer. V kratkem se bomo v okviru matičnega telesa v državnem zboru, seznanili tudi s  konkretnimi evalvacijskimi rezultati preventivnih dejavnosti za zvišanje varnosti v cestnem prometu za leto 2018. Analiza dela preventivnih dejavnosti na omenjenem področju bo priložnost za široko razpravo in nadaljnje načrtovanje politik varnosti na slovenskih cestah."
{twitter}https://twitter.com/MatejSpehar/status/1118446219083300864{/twitter}

​SDS

"V poslanski skupini SDS podpiramo tiste predloge ukrepov, ki gredo v smeri izboljšanja prometne varnosti. Opozorili pa bi vas na poslansko pobudo poslanca SDS Dejana Kaloha v zvezi z omenjenim vprašanjem." 

SD

"S tem predlogom, tudi njegovo utemeljitvijo, poslanska skupina Socialnih demokratov ni seznanjena, tako da se o tem ne moremo konkretno izrekati. Vsekakor pa smo naklonjeni vsem tistim rešitvam ali morebitnim zakonodajnim spremembam, ki bi izboljšali varnost v cestnem prometu. Prav je, da se o tovrstnih predlogih opravi strokovna, prej kot politična razprava, izsledkom katere smo pripravljeni slediti. Ob tem pa poudarjamo, da se moramo poleg ukrepov omejevanja v večji meri osredotočiti na ukrepe ozaveščanja vseh udeležencev cestnega prometa glede pomena upoštevanja predpisov in vseh tistih ravnanj, ki v največji meri zagotavljajo varnost na naših cestah." 

SMC

"Poslanska skupina SMC bo o predlogu razpravljala in se do njega opredelila, ko in če ga bo pristojno ministrstvo pripravilo. Pri tem pričakuje, da bi predlog vseboval tudi ustrezne strokovne utemeljitve morebitnega predloga znižanja."

Levica

"V Levici se zavedamo, da je vožnja pod vplivom alkohola v Sloveniji hud problem. Čeprav alkoholizirani udeleženci v cestnem prometu povzročijo samo dobrih deset odstotkov prometnih nesreč, povzročijo kar tretjino prometnih nesreč s smrtnim izidom. Kljub temu ni dokazov, da bi znižanje dovoljene vsebnosti alkohola v krvi lahko bistveno pripomoglo k izboljšani prometni varnosti. 

Policija

NSi

"V NSi podpiramo vsa prizadevanja za zmanjšanje števila prometnih nesreč. V tej luči se zavzemamo tudi za čim večjo odgovornost voznikov pri upravljanju vozil, kamor alkohol in uporaba različnih drog seveda ne sodita. O konkretnem predlogu zakona pa bomo lahko podali svoje stališče, ko bo prišel v parlamentarno obravnavo." 

SAB

"V poslanski skupini SAB smo naklonjeni predlogu agencije za varnost prometa o znižanju dovoljene meje alkohola na 0,2 promila, saj so smrti v prometu zaradi alkoholiziranosti voznikov kljub zakonodaji še vedno pogoste. Z zniževanjem še dopustne meje alkohola v krvi med vožnjo in akcijami za osveščanje o posledicah vožnje pod vplivom alkohola smo v Sloveniji že dosegli pomembne premike v miselnosti ljudi, sploh pri mladih. Dodatna zaostritev, ki jo je predlagala agencija za varnost prometa, je še eno močno sporočilo, naj gojimo kulturo spoštovanja življenja – če že ne svojega, pa vsaj življenja drugih."

DeSUS

"V poslanski skupini DeSUS smo s sedanjo ureditvijo zadovoljni ob tem, da jo moramo dosledno spoštovati. Menimo, da je zaenkrat ni potrebno spreminjati.“

SNS

"Predloga nikakor ne bomo podprli, saj gre za iznajdbo nekega razmišljanja, ki ne sodi v slovenski prostor. Morda bi bilo to zanimivo implementirati v Makedoniji, pa še tam bi predlagatelja linčali."


 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta