Avstrijsko (s)poročilo

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
02.01.2020 17:24
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Nova avstrijska vlada, v kateri bo prvič stranka Zelenih, naj bi zaprisegla v torek. Avstrija je namreč 87 dni po volitvah učakala dogovor o novi vladi. Sporočilo o darilu sta čelnika koalicijskih strank Sebastian Kurz iz Ljudske stranke in Werner Kogler od Zelenih državljanom prenesla na novega leta dan. Včeraj opoldne sta poročala zveznemu predsedniku Alexandru van der Bellnu, popoldne pa na tiskovni konferenci pojasnila podrobnosti 300-stranskega programa vlade in o njeni kadrovski sestavi. Danes se sestaneta še vodstvi obeh strank, bolj pomemben pa bo sobotni kongres Zelenih.
Čeprav naj bi po prepričanju opazovalcev bilo sprejetje vladnega dogovora na kongresu formalnost, pa znajo biti avstrijski Zeleni nepredvidljivi. Debata bo gotovo ostra. Vsaj zavoljo ene točke vladnega programa, to je uvedbe tako imenovanega varnostnega pripora. Osebe, o katerih bi oblasti menile, da lahko ogrozijo javni red in mir, bi smeli, če bo zvezni parlament ukrep podprl z dvotretjinsko, ustavno večino, preventivno strpati za zapahe, preden bi zločin sploh zagrešile. Odveč je opozarjati, kako bi ta ukrep znal postati totalno nasprotje cilju varnejše družbe. Odpira se nevarna past, v katero se zlahka ujamejo skušnjave vsakršne oblasti. O tem so spisani antiutopični romani in posneti distopični filmi. Denimo film Stevena Spielberga Posebno poročilo s Tomom Cruisom - in ne Kurzem - v glavni vlogi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta