Bankomati, ki so marsikoga že udarili po žepu

Miha Raičevič Miha Raičevič
08.11.2019 12:04

V Sloveniji so se pred tedni pojavili bankomati ameriške družbe Euronet iz Kansasa. Slovenski državljani so jih lahko uporabljali že pred leti na Hrvaškem, predvsem v večjih letoviščih, na njih pa ni bilo ravno priporočljivo dvigovati gotovine, saj so ponujali precej drago konverzijo iz evrov v hrvaške kune

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Euronetov bankomat v starem mestnem jedru Ljubljane
Večer

Euronet, ki sicer ni banka, ima bančne avtomate v 25 evropskih državah. Tudi v vseh ostalih slovenskih sosedah. Pri Euronetu zagotavljajo, da slovenski državljani na njihovih bankomatih v Sloveniji ne bodo plačali nobene dodatne provizije, razen tiste, ki bi jim jo lahko zaračunala njihova matična banka.
Bankomati že stojijo v Ljubljani na železniški postaji in v starem mestnem jedru, kjer se pogosto gibljejo turisti. V Euronetu pravijo, da jih postavljajo tudi na bolj odročnih mestih, kjer bankomatov zdaj ni, postavili pa jih bodo tudi v nakupovalnih središčih, s čimer bodo "pomagali lokalnemu gospodarstvu pri zapravljanju denarja v njihovih trgovinah".
Zagotavljajo, da delujejo v skladu z lokalno in tudi evropsko zakonodajo. "Ponosni smo na postavitev prvih bankomatov v Sloveniji," ob prihodu na slovenski trg pravi direktor Euroneta za vzhodno Evropo Egor Musatov. "Želimo omogočiti lahek dostop do gotovine, ki je dosegljiva kjerkoli in kadarkoli, to pa hkrati predstavlja dodano vrednost za lokalno gospodarstvo," še dodaja.
Na naše konkretno vprašanje, kolikšno provizijo bi plačali tujci, ki nimajo svojih bančnih računov v evrih, pa nam niso odgovorili. Prav tako nam niso povedali, s katero slovensko banko so sklenili dogovor o polnjenju avtomatov. Tak dogovor je namreč po slovenski zakonodaji potreben. In tudi samo na ta pojasnila, ki smo jih zgoraj navedli, smo čakali skoraj 14 dni.

Že takoj, ko so se v Ljubljani pojavili prvi bankomati, so nekateri mediji pisali, da gre za oderuške bankomate. Oglasila se je Zveza potrošnikov Slovenije, ki je pomirila strasti za komitente slovenskih bank z besedami, da naj ne bi imeli dodatnih stroškov pri dvigu na teh bankomatih. Razen, kot že omenjeno, tistih stroškov, ki jih matična banka zaračuna za dvig na tujem bankomatu. Navadno gre za znesek v višini okoli pol evra, nekatere banke pa tega niti ne zaračunavajo. A to verjetno njihovi komitenti že tako vedo.

V Amsterdamu so se zaradi postavljanja Euronetovih rumenih bankomatov uprli, saj naj bi kazili staro mestno jedro in videz tamkajšnjih stavb. Poleg tega pa so neprijazni do turistov, saj konverzija na teh avtomatih za njih predstavlja višji strošek kot pa na avtomatih lokalnih bank. Mestne oblasti so tako prepovedale postavljanje novih bankomatov. Pred časom so o oderuških stroških dviga na teh bankomatih opozarjali tudi na Portugalskem.
Komitentom slovenskih bank se glede na povedano v Sloveniji očitno ni treba bati Euronetovih bankomatov, v drugih državah pa morajo biti previdni. Predvsem je za njih bolje, da pri dvigu tuje valute izberejo možnost brez konverzije, saj bo potem pretvorbo v evro opravila njihova banka po tečaju, ki je običajno za komitente ugodnejši.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta