Bavčar vs. Klemenčič na ESČP: Je bil Igor Bavčar obsojen zaradi ministrove izjave, da bodo letele glave?

04.03.2021 15:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Bavčar
Tit Košir

Da mu je bila kršena domneva nedolžnosti in da ni imel pravičnega sojenja, s tem se je na Evropsko sodišče za človekove pravice lansko leto obrnil Igor Bavčar, zdaj pa so v Strasbourgu odločili, da primer Bavčar vs. Slovenija vzamejo v tako imenovano fazo komuniciranja.

Pravzaprav primer Bavčar vs. Klemenčič. Namreč, kakor je strasbourško sodišče napisalo tudi v povzetku zadeve, Bavčar trdi, da je bil obsojen pod vplivom izjav takratnega ministra za pravosodje (v Cerarjevi vladi) Gorana Klemenčiča.

Za kaj gre? Igorja Bavčarja je poleti 2016 ljubljansko okrožno sodišče obsodilo na pet let zapora, potem ko ga je obtožnica bremenila pranja denarja iz njegovega časa v Istrabenzu. Ko se je pritožil na višje sodišče, pa je Klemenčič še istega leta izjavil, češ da bodo letele glave, če bo primer zastaral.

Vsa sodišča v Sloveniji, višje, vrhovno in ustavno, so nazadnje Bavčarjeve pritožbe zavrnila. Ustavno sodišče je ob tem, ob upoštevanju dejstva, da so se sodišča od Klemenčičeve izjave distancirala, menilo, da ministrova izjava ne more vplivati ​​na nepristranskost sojenja. Bavčar pa v pritožbi na ESČP trdi, da so sodniki višjega sodišča Klemenčičevo izjavo razumeli dobesedno in so obsodilno sodbo zaradi tega potrdili. 

V fazo, v kateri je zdaj Bavčarjeva pritožba, jih pride v Strasbourgu manj kot pet odstotkov. 

Igor Bavčar je na prestajanju zaporne kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta