Begunci iz Bližnjega Vzhoda in Afrike: Dostojna obravnava beguncev je očitno možna. Zakaj ne velja za vse?

Ana Lah Ana Lah
08.04.2022 09:58

Rasna diskriminacija med različnimi skupinami beguncev je nedopustna. Tudi begunci iz Bližnjega Vzhoda in Afrike si želijo humanih pogojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljana, pred azilnim domom Vič. Novinarska konferenca iniciative prosilcev za azil Boj za svobodo (La Lutte de la Liberte) o razmerah v azilnem domu Vič.
Robert Balen

Prosilci azilnih domov Kotnikova in Vič so na direktorico Urada za oskrbo in integracijo migrantov, odgovorne osebe na ministrstvu za notranje zadeve ter na upravnike azilnih domov naslovili pismo, v katerem so opozorili na diskriminacijo pri obravnavi beguncev iz Bližnjega vzhoda in Afrike.  V že tako restriktiven azilni sistem so bile v zadnjih mesecih s spremembami Zakona o mednarodni zaščiti vpeljane številne dodatne omejitve, hkrati pa se je vpeljal vzporeden sistem za begunce iz Ukrajine, za katere veljajo bistveno bolj sproščeni pogoji. Način sprejema ukrajinskih beguncev je bolj human in racionalen, zato bi ga bilo potrebno razširiti na vse skupine, pravijo.

V luči prizadevanj Urada pri zagotavljanju optimalnih sprejemnih pogojev za Ukrajince in dejstva, da je kar 200 milijonov evrov iz sklada za azil, migracije in vključevanje ostalo nepočrpanih, so slabi pogoji bivanja v azilnih domovih nedopustni. Nedopustna pa je tudi rasna diskriminacija med različnimi skupinami beguncev, opozarjajo. 

Solidarni z Ukrajinci, želijo si enake obravnave

 "Z dobrodošlico sprejemamo vse, ki so bili, tako kot mi, primorani zapustiti svojo domovino. Mnogo izmed nas je tudi pomagalo pripraviti nove namestitvene centre za begunce iz Ukrajine," so v pismu izrazili solidarnost z begunci iz Ukrajine. A presenečeni so, kako hitro so Ukrajincem pripravili ločene sprejemne prostore, nove postelje in odlično hrano, omogočiti jim želijo takojšen dostop do dovoljenja za delo, stanujejo lahko tudi zunaj azilnih domov. Skrb za njihovo dobro počutje, zdravje in birokratske probleme je sicer čudovit napredek, pravijo in se sprašujejo, zakaj je njihovo doživetje azilnega sistema tako drugačno.

"Zavedate se, da zelo dolgo čakamo na odgovore naših prošenj, medtem pa spimo v posteljah s stenicami, v azilnih domovih, ki so pogosto prenatrpani in neprimerni za življenje. Da težko dostopamo do primernega zdravstva, da nimamo zadostnega pravnega zastopstva, da ne moremo odpirati bančnih računov… Poleg tega že leta zahtevamo, da se nam v času postopkov dovoli delati. Vaš odgovor je vsakič enak: imamo zvezane roke, nič se ne da narediti," pišejo begunci iz azilnih domov na Kotnikovi in Viču.

Zdaj lahko vidimo, da so možne številne spremembe in da dostojna obravnava beguncev ne predstavlja problema, s takšno obravnavo pa olajšujejo življenja sebi in beguncem. Zakaj je ne bi priskrbeli za vse, se sprašujejo. Možna sta dva razloga, ali so odgovorni rasisti ali pa nesposobni opravljati svoje delo. Zahtevajo takojšen dostop do trga dela in socialnega sistema, pravico do svobodnega gibanja in prostega izhoda ob vseh urah, dostojne pogoje bivanja v azilnih domovih, dostop do primerne in polne zdravstvene oskrbe, takojšen dostop do kvalitetne pravne pomoči. Kot pojasnjujejo, so njihovi predlogi zelo osnovni in razumni, saj so mnoge izmed njih že implementirali v primeru ukrajinskih beguncev. "Zakaj ne morete izkazati enakega spoštovanja tudi nam?"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta