Beovićeva: Za veljavnost covidnega potrdila bo morda v prihodnosti potrebno cepljenje s poživitvenim odmerkom

STA, A.L., M.R.
23.11.2021 13:08

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović je po poročanju Radia Slovenije povedala, da bo zaradi ugotovitev raziskav treba spremeniti shemo cepljenja proti covidu-19. Za veljavnost covidnih potrdil bi lahko bilo obvezno cepljenje s poživitvenim odmerkom. Beovićeva je pojasnila, da gre za zdaj le za razmišljanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

S poživitvenim odmerkom je bilo doslej po navedbah vlade proti covidu-19 cepljenih 242.219 ljudi.

Poživitveni odmerek posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) trenutno posebej priporoča starim 50 let ali več, posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost, stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov, družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov ter osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo.

V skupino slednjih po besedah Beovićeve spada predvsem zdravstvo, socialno varstvo, šolstvo, sem pa sodi tudi gostinstvo in športniki, ki so v stiku s številnimi ljudmi. Vsak naj zase presodi, ali sodi v takšno skupino, in se gre cepiti, je pred časom poudarila Beovićeva.

Beovićeva je pojasnila, da je posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitut za javno zdravje (NIJZ) danes res imela sestanek, a da je navada, da znotraj skupine najprej uskladijo zapisnik, šele nato pa spremembe predstavijo javnosti. Na vprašanje, če gre pričakovati spremembe režima cepljenja, je odgovorila, "da v zadnjem času večjih sprememb ni".

Na vprašanje, kdaj bi lahko prišlo do spremembe, s katero bi v osnovno cepljenje vključili tudi tretji oziroma poživitveni odmerek cepiva, pa je Beovićeva v izjavi kasneje dejala, da je Slovenija glede na epidemiološko situacijo "gotovo med državami, ki se bodo hitreje odločile za tako spremembo".

Izpostavila je tudi učinek osnovnega cepljenja v primerjavi z učinkom cepljenja še s poživitvenim odmerkom. Za osnovno cepljenje velja cepljenje z enim odmerkom cepiva Janssen ali dvema odmerkoma cepiv Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca. "Učinek osnovnega cepljenja traja določen čas, potem so potrebni poživitveni odmerki," je povedala Beovićeva.

Pojasnila je, da je poživitveni odmerek cepiva najbolj pomemben pri vzdrževanju zaščite pred širjenjem koronavirusa, pa tudi za preprečevanje potrebe po bolnišničnem zdravljenju pri okuženem. Najmanjšo vlogo poživitveni odmerek po njenih besedah igra pri tveganju za sprejem na oddelek intenzivne terapije, a je ta vloga vendarle opazna.

Glede trajanja zaščite po cepljenju s poživitvenim odmerkom je Beovićeva poudarila, da tovrstnih raziskav še ni, ker je za to še prezgodaj.

Prebolevniki, ki so cepljeni z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so po njenih besedah zaščiteni, kot če bi bili cepljeni s tremi odmerki cepiva. "Ker sama prebolelost pomeni tretji stik z virusom," je pojasnila Beovićeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta