Minister: Najverjetneje bo do konca zime vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev

STA, Va
22.11.2021 13:37

Ostre besede nemškega ministra za zdravje Jensa Spahna prihajajo ob nepojenjajočem širjenju zelo nalezljive različice delta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jens Spahn 

Reuters

"Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev," je na tiskovni konferenci izjavil nemški minister za zdravje Jens Spahn - zaradi širjenja zelo nalezljive koronavirusne različice delta. "Zato tako nujno pozivamo k cepljenju," je pojasnil.

"V številnih bolnišnicah imamo zelo zelo težko situacijo," je opozoril minister. V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za ohranitev epidemije pod nadzorom. V državi je sredi pozivov k odločitvi tudi za poživitveni odmerek cepiva sicer zdravstveno ministrstvo nedavno v pismu zveznim deželam določilo mejo za količine naročil cepiva proizvajalca Pfizer/BioNTech, po katerem Nemci največ povprašujejo. Kljub temu da se trenutno okrog 90 odstotkov naročil zveznih dežel nanaša na cepivo Pfizer/BioNTech, naj bi v prihodnjih tednih za tretji odmerek pogosteje uporabili cepivo Moderne, saj se bo njeni zalogi v državi v prvem četrtletju prihodnjega leta iztekel rok uporabe.

Spahn je cepivo Moderne označil za "dobro, varno in zelo učinkovito". Je pa dodal, da bodo v prihodnjih tednih vendarle še vedno uporabljali tudi Pfizerjevo cepivo. Že ta teden bodo iz zalog sprostili šest milijonov odmerkov tega cepiva. "Cepiva je dovolj za vsa cepljenja. In obe cepivi delujeta," je poudaril. 

Nemčija je minuli teden naznanila strožje ukrepe za omejitev silovitega četrtega vala. Na območjih z visoko hospitaliziranostjo bodo med drugim necepljenim prepovedali dostop do določenih območij, kot so kinematografi, telovadnice in notranji prostori restavracij. Več najhuje prizadetih zveznih dežel, vključno z Bavarsko in Saško, se je odločilo še dlje in so odpovedali večje dogodke, kot so božični sejmi, ter necepljene skorajda izključili iz javnega življenja. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta