Bo Vida Petrovčič res prejela odpravnino v višini 10 plač? Tako odgovarjajo na Kolodvorski …

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
18.03.2024 10:28

Napoved, da se dolgoletna novinarka in voditeljica s Televizije Slovenija Vida Petrovčič odpravlja v pokoj, je dvignila veliko prahu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V novinarstvu je začela delati leta 1981, leta 2022 pa je prejela častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo. 
Robert Balen

Za to je poskrbel bivši generalni direktor javnega zavoda Igor Kadunc, ki je na družbenem omrežju facebook zapisal, da to ne drži. "Ona je ena izmed 19 zaposlenih na RTV, ki jih je uprava z njihovim soglasjem razglasila za tehnološki višek in jim dodelila namesto treh kar deset plač. To je resnica. Ali njihovega delovnega mesta RTV ne potrebuje več ali niso mogli najti zanje drugega delovnega mesta znotraj celotne RTV, s tem vprašanjem bi se moral ukvarjati svet in, upam, tudi policija, ker gre za evidentno zapravljanje javnega denarja," je dodal Kadunc, ki je pred dnevi napovedal svoj odstop s položaja direktorja Slovenske tiskovne agencije.

Vprašanja glede Kadunčevega zapisa smo poslali na Kolodvorsko, kjer uvodoma pojasnjujejo, da "mnenja posameznikov na družbenih omrežjih niso relevantna podlaga za strokovne razprave o poslovnih praksah in delovanju javnega zavoda RTV Slovenija". "Objav na družbenih omrežjih ne komentiramo," so še dodali. Gre torej Vida Petrovčič v pokoj ali so jo prisilno upokojili? "Vida Petrovčič se je odločila, da bo z delom na RTV Slovenija zaključila z dnem 20. 3. 2024. Naše sodelovanje z njo je s tem dnem zaključeno," nadalje odgovarjajo v naši največji medijski hiši, na dodatni vprašanji, ali drži, da bo Vida Petrovčič prejela odpravnino v višini 10 plač, in koliko tovrstnih upokojitev je bilo v času sedanje uprave, pa pojasnjujejo: "Javna uslužbenka bo prejela toliko, kot ji pripada na podlagi aneksa h kolektivni pogodbi javnega zavoda RTV Slovenija št. 13 (Uradni list RS, št. 204/21). Izplačilo se izvrši po prejemu zadnje plače, tako da podatka o višini še nimamo. Tukaj je potrebno poudariti, da to ni nova praksa, ki bi jo uvedlo aktualno vodstvo, tudi nekdanji generalni direktor Igor Kadunc je s socialnimi partnerji sklenil enak dogovor o višini odpravnin (Aneks št. 10 h kolektivni pogodbi jz RTV Slovenija; Uradni list RS št. 160/20). Poudarjamo, da so podobne postopke vodili že prejšnji generalni direktorji,  med njimi Igor Kadunc in Andrej Grah Whatmough, nadaljevanje le-teh v času sedanje uprave je bilo pravno urejeno že v času prejšnjega vodstva. Na tak način je v času sedanje uprave odšlo oziroma bo odšlo 18 sodelavk in sodelavcev."

V pokoj odhaja Vida Petrovčič, Igor Kadunc: To je resnica. S tem bi se morala ukvarjati tudi policija!

Glede stroška tovrstnih upokojitev na RTV Slovenija pravijo, da dokončnega finančnega stroška ne morejo opredeliti, "ker še niso zaključeni vsi postopki oziroma del zaposlenih, ki odidejo 21. 3. 2024, še ni prejel zadnje plače". Ob tem sicer ponavljajo, da to ni nova praksa, ki bi jo uvedlo aktualno vodstvo. "Sedanja uprava se s sindikati o tem ni dogovorila, niti ni podpisala nobenega aneksa h kolektivni pogodbi, ki bi to prakso nadaljeval v prihodnje. Izvrševala je delo, ki so ga pravno 'uzakonili' predhodniki. Naj pa ob tem še pojasnimo, da ob tovrstnih izplačilih nastane strošek, dolgoročno gledano pa pomenijo prihranek pri stroških dela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta