Bo vodstvo RTV Slovenija pridobilo mnenje uredništva glede Jadranke Rebernik? Tako odgovarjajo na Kolodvorski ...

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
16.12.2021 11:48

Z razrešitvijo Jadranke Rebernik sta se leta 2018 strinjali skoraj dve tretjini uredništva. Rebernikovi je tedanja direktorica TV Slovenija Ljerka Bizilj očitala prepogosto odsotnost in slabo odzivnost, kar je vnašalo nemir in nezadovoljstvo v uredništvo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jadranka Rebernik

Robert Balen

Vršilec dolžnosti direktorja Televizije Slovenija Valentin Areh je na novinarski konferenci konec novembra, ko je vodstvo javnega zavoda predstavljajo programsko-produkcijski načrt za naslednje leto, presenetil z informacijo, da bo Jadranka Rebernik, dotedanja urednica tretjega, parlamentarnega programa TV Slovenija, "še danes imenovana za novo vršilko dolžnosti odgovornega urednika informativnega programa", torej na mesto, ki ga je zasedala Manica Janežič Ambrožič. Kot je znano, je Janežič-Ambrožičeva pred tem odstopila s položaja odgovorne urednice prav zaradi napovedanih programskih sprememb v informativnem programu javne televizije.

Predsednica DNS Petra Lesjak Tušek

Robert Balen

Andrej Grah Whatmough

Miloš Ojdanič

Spomnimo, Jadranka Rebernik je bila razrešena s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija leta 2018. Njeno razrešitev je tedaj predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek pa je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc. Slednji je pri svoji odločitvi upošteval tudi predhodno pozitivno mnenje, ki ga je k razrešitvi Rebernikove dalo uredništvo informativnega programa. Z razrešitvijo sta se namreč strinjali skoraj dve tretjini uredništva. Rebernikovi je tedaj Biziljeva očitala prepogosto odsotnost in slabo odzivnost, kar je vnašalo nemir in nezadovoljstvo v uredništvo.

Jadranka Rebernik je nase opozorila tudi ob vladnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije. "Če bi direktor STA podpisal pogodbo in posredoval podatke, ki jih je želel ustanovitelj, težav ne bi bilo. Če je to stavka, ni sklicana v skladu s pravili. Na dan, ko poteka vrh EU na Brdu, ste si vzeli politično motivirani 'prost dan'. Sramota," je v začetku oktobra na Twitterju komentirala zapis STA na tem družbenem omrežju. Čeprav je omenjala stavko in prosti dan, se to tedaj sploh ni zgodilo. STA je namreč v začetku oktobra povsem običajno poročala z vrha EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.