Cenzura na TV Slovenija? Po navodilu Jadranke Rebernik naj bi iz prispevka umaknili izjavo Nataše Pirc Musar

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
09.12.2021 16:44

V informativnem programu Televizije Slovenija se ob prihodu Jadranke Rebernik na mesto (začasne) odgovorne urednice očitno že kuha. Kako zaplet komentirajo v vodstvu RTV Slovenija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jadranka Rebernik

Robert Balen

Potem ko je nekdanja novinarka in informacijska pooblaščenka, sedaj pa odvetnica Nataša Pirc Musar na družbenem omrežju Twitter delila zapis o domnevni cenzuri na Televiziji Slovenija, smo preverili, kaj se je v informativnem programu javne televizije dogajalo pred sredinim Dnevnikom. 

"Danes sem za Radiotelevizijo Slovenija dala daljšo izjavo o problemih z vpogledom Ivana Simiča v osebne podatke davkoplačevalcev na FURS. Z zanimanjem (ne pa tudi popolnim presenečenjem) opažam, da je ni bilo ne v Dnevniku, ne v Odmevih. Očitno jemlje Jadranka Rebernik svojo cenzorsko funkcijo resno," je zapisala Nataša Pirc Musar.

Nataša Pirc Musar 

Mediaspeed.net

Ivan Simič, portret Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)

Robert Balen

In kaj se je dogajalo pred objavo prispevka?

Kot nam je uspelo izvedeti, so v sredo v informativnem programu pripravljali prispevek o izjavi šefa Fursa Ivana Simiča, ki je na torkovi seji preiskovalne komisije v državnem zboru med drugim izjavil, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo. S Fursa so sicer naslednji dan sporočili, da Simič s tem ni kršil davčne tajnosti, a takšna razlaga predsednika preiskovalne komisije DZ Roberta Pavšiča (LMŠ) ni prepričala in je zato napovedal, da bo državnemu tožilstvu naznanil sum kaznivega dejanja.

Novinar je tako v svoj prispevek po nasvetu urednice vključil tudi izjavo nekdanje informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, ki pa je gledalci v Dnevniku niso slišali, saj je bila pred objavo v celoti izbrisana. Kot nam je uspelo še neuradno izvedeti, naj bi se moral dnevni urednik že pred oddajo zglasiti pri Jadranki Rebernik na zagovoru, ker so se sploh odločili pripraviti prispevek o izjavi Ivana Simiča. Prav tako naj bi se po navodilu Rebernikove spremenila tudi napoved prispevka. Za odziv je novinar sicer zaprosil tudi Simiča, ki pa ni dal izjave.

"Na RTV Slovenija ni prepovedanih tem in sogovornikov"

Valentin Areh, v. d. direktorja Televizije Slovenija

Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Iz javnega servisa so nam poslali takšen odgovor: "Novinarji in drugi ustvarjalci televizijskih in radijskih programov RTV Slovenija so pri svojem delu neodvisni in avtonomni. TV Slovenija tako kot v času odgovorne urednice Manice Janežič Ambrožič tudi v času v. d. odgovorne urednice Jadranke Rebernik spoštuje uredniško avtonomijo, ki predstavlja temelj delovanja neodvisne javne televizije. Odločitev o izbiri tem in vključitvi sogovornikov v posamezne oddaje in prispevke je tako kot v preteklosti tudi zdaj v rokah odgovornega urednika, novinarjev in urednikov. Pri svojem delu se opirajo na poklicna merila in načela novinarske etike v programih RTV Slovenija. Naj pa poudarimo, da na RTV Slovenija ni prepovedanih tem in sogovornikov, na kar smo v preteklosti že večkrat opozorili ob očitkih, da katerega od gostov nismo ali smo povabili pred kamero. Tovrstni očitki lahko predstavljajo tudi nedopusten poskus vplivanja na uredniško politiko."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.