Bojana Beović: "Strokovna svetovalna skupina ne deluje več."

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
16.12.2020 13:24
Novoizvoljena predsednica Zdravniške zbornice Slovenije podpira izločitev zdravnikov iz enotnega plačnega sistema. Za prevzem funkcije jo mora potrditi še skupščina Zbornice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojana Beović iz izjav ministra Gantarja razume, da ni več vodja svetovalne skupine.
Robert Balen

"Strokovna svetovalna skupina po mnenju ministra Gantarja ne deluje več v tej funkciji. Minister ima namen imenovati novo skupino, zato vam s stališča te skupine ne morem nič povedati." Tako nam je dan po tem, ko je bila izvoljena za predsednico Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS), povedala še vedno vodja strokovne skupine, infektologinja Bojana Beović. Slednja sicer poudarja, da nima nobene uradne informacije o tem, da bi bila strokovna skupina razpuščena. "A kot sem izvedela iz medijev, želi minister oblikovati drugačno skupino z več različnimi strokovnjaki in tako tudi jaz razumem, da nisem več vodja te skupine, čeprav, poudarjam, uradno nisem o tem dobila še nobenega obvestila."

Tudi zato med člani strokovne skupine od vikenda, ko so bili na sestanku s predstavniki vlade, ni potekala nobena izmenjava mnenj, na podlagi katere bi ministru svetovali glede covid ukrepov. Vlada namreč danes na seji odloča o ukrepih, ki bodo veljali med božično-novoletnimi prazniki. "Smo se pa že za vikend na srečanju s predstavniki vlade strinjali, da se zdaj malo ukrepi sprostijo, s 23. decembrom pa da se zaprejo vse dejavnosti razen nujnih, na način, da gredo delavci do 4. januarja na kolektivni dopust. V teh desetih dneh se moramo potruditi, da bomo šli v januar z boljšo epidemiološko sliko," je pojasnila Beovićeva.

Minister Gantar je od izstopa Maria Fafangla, predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ iz svetovalne skupine večkrat ponovil, da si želi preoblikovati skupino na način, da bo ta štela manj članov pa tudi, da bodo v njej predstavniki različnih strok, ne le zdravstvene. Na vprašanje, ali je bila sedanja svetovalna skupina že razpuščena in kdaj bo imenoval novo, preoblikovano skupino, so z ministrstva za zdravje pojasnili, da sestava zaenkrat ostaja enaka, o spremembah pa bomo sproti obveščeni. Dodajmo, da je to, ali bo minister sploh oblikoval novo skupino, povezano s vprašanjem nadaljnjega sodelovanja Desus v vladi in s tem z Gantarjevim ministrovanjem, o čemer bodo v stranki  odločali danes.

Infektologinja, ki so jo zdravniki in zobozdravniki v drugem krogu v tekmi z domsko zdravnico Tanjo Petkovič izbrali za novo predsednico Zdravniške zbornice Slovenije, kljub temu na vprašanje, ali bo hkrati z vodenjem zbornice do uradne razrešitve vodila naprej tudi strokovno skupino, odgovarja, da je do trenutka, ko bo prevzela vodenje zbornice, še nekaj časa. Potrditi jo mora še skupščina zbornice, statut pa določa, da mora biti glasovanje izvedeno s fizično prisotnostjo poslancev na skupščini, kar je v epidemioloških časih lahko zapleteno. Pa vendarle Beovićeva pravi, da bi, tudi če do razrešitve ne bi prišlo, vodenje strokovne skupine s prevzemom Zbornice prepustila drugemu, saj bo imela na novi funkciji veliko dela.

Ob tem želi obdržati še del obveznosti na infekcijski kliniki in medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer predava. Med svojimi prvimi potezami na zbornici napoveduje spremembe statuta glede volitve, ureditev statusa zobozdravnikov ter informatizacijo in digitalizacijo procesov v sami instituciji. Sicer pa se bo v tej vlogi zavzemala za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema, saj, kot pravi, je "delo zdravnikov specifično, delovanje znotraj javnega sektorja pa zavira razvoj zdravstva".

Ob nastopu mandata predsednice bo oblikovala svojo ekipo sodelavcev, pri čemer bo del tistih, ki so že tam, obdržala, predvsem pa si bo prizadevala, da bodo v ekipi predstavniki iz celotne države in vseh strok v zdravstvu. Na vprašanje, ali bi predsednica ZZS morala biti članica svetovalne skupine, kot je to izpostavila sedanja predsednica Zdenka Čebašek Travnik, Beovićeva odgovarja, da nikakor. "Skupina ni bila zasnova na način, da bi bili v njej predstavniki institucij, temveč različni strokovnjaki, ti pa so zdravniki in s tem člani ZZS."

Sama po volitvah ne pričakuje, da bi jo Čebašek Travnik kakorkoli še poskušala ovirati pri prevzemu predsedniške funkcije. Njene poteze med drugim krogom, ko je pozivala člane, naj ne volijo in ji tako zaradi nedoseganja kvoruma omogočijo, da še nekaj mesecev ostane na čelu Zbornice, Beovićevo pa je tudi prijavila zaradi domnevnih nepravilnosti, ki pa jih je volilna komisija označila za neutemeljene, pa označuje kot nenavadne in nepričakovane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta