(BORZNI KOMENTAR) Čas za premik k bolj tradicionalnim sektorjem

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
20.01.2022 18:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

V preteklem tednu se je začela sezona objav poslovnih izidov za lanski četrti kvartal največjih globalnih delniških podjetij. Medtem ko so zaradi višjih stroškov in slabše od pričakovane kreditne aktivnosti nekatere velike ameriške banke (JPMorgan, Goldman Sachs) nekoliko razočarale vlagatelje, je nemško podjetje za poslovno programsko opremo SAP sporočilo, da so jim prihodki v četrtem četrtletju iz naslova računalništva v oblaku porasli za 28 odstotkov. Še naprej pričakujemo visoko rast prihodkov tehnoloških podjetij iz naslova računalništva v oblaku. A vendar bodo z višanjem obrestnih mer mnogo bolj pod pritiskom sektorji, ki pričakujejo višje dobičke v bolj odmaknjeni prihodnosti. Tehnološki sektor bo zaradi povišanja obrestnih mer nominalno bolj diskontiran kot tradicionalni sektorji, kar jim bo na kapitalskih trgih povzročalo višje negativne cenovne pritiske. Torej zaradi visoke rasti računalništva v oblaku osrednja tehnološka podjetja ostajajo zanimive naložbe tudi v letošnjem letu. Vendar pa je za obdobje prihajajočega višanja obrestnih mer zdaj že skrajni čas, da portfelje optimiziramo z večjimi deleži bolj tradicionalnih sektorjev.

Pri tradicionalnih sektorjih govorimo o dejavnostih, ki so hrbtenica vsakodnevnega življenja in brez katerih ne gre. Glede na višjo inflacijo pa tudi ne škodi, če takšen ne predrag sektor izplačuje tudi višje dividende. Za nameček je, glede na prihajajočo dinamično aktivnost globalnih centralnih bank, dobro, da tak sektor posluje pretežno v domači valuti, s čimer se izognemo valutnemu tveganju.

Vsem naštetim zahtevam ustreza evropski telekomunikacijski sektor. Ta seveda večinoma posluje v evrih in še kar naprej trguje z eno najvišjih tržnih premij glede dividendne donosnosti. Ta trenutno znaša 2,9 odstotka, saj evropski telekomunikacijski sektor s kazalnikom vrednotenja EV/EBITDA pri 5,6 spada med najcenejše sektorje evropskega gospodarstva. Domači Telekom Slovenije je pri EV/EBITDA 3,66 še dosti cenejši.

Evropski telekomunikacijski indeks še ni presegel cenovne ravni iz februarja 2020, saj so se zaradi epidemije covida-19 znižali prihodki od roaminga, medtem ko razcvet 5G zavira pomanjkanje čipov. Te težave bodo sčasoma najverjetneje minile, ob tem da lahko sektor računa na sredstva iz evropskega načrta za okrevanje. To je v tej dejavnosti ob tako nizkih cenah delnic že povišalo prevzemno aktivnost. Za manjše vlagatelje v ta sektor je primeren iSharesov STOXX Europe 600 Telecommunications ETF (SXKPEX), ki sledi evropskemu telekomunikacijskemu indeksu. Vanj spadajo podjetja, kot so Deutsche Telekom, Nokia, Ericsson, Cellnex Telecom, Telefonica, Orange, Swisscom, Telenor, Telecom Italia, Infrastrutture Wireless Italiane …

ETF-skladi sicer tipično sledijo določenemu indeksu, ta pa lahko vsebuje delnice podjetij, obveznice, surovine (zlato, srebro, nafta), valute ali kateri drug finančni instrument in ga posamezniki z odprtjem trgovalnega računa lahko kupijo pri borznoposredniških hišah ali pa v ETF-sklade vlagajo v okviru storitve individualnega upravljanja premoženja pri borznoposredniških hišah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta