(BORZNI KOMENTAR) Domači delniški trg letos blesti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Domači delniški trg, na podlagi zelo dobrih poslovnih izidov podjetij, vključenih v domači delniški indeks SBITOP, letos zaznava višje rasti tečajev v primerjavi z drugimi globalnimi delniškimi trgi. Domači borzni indeks je v tem letu pridobil že 26 odstotkov vrednosti, medtem ko sta, računano v evrih, ameriška S&P500 in Dow Jones pridobila enajst in dvanajst odstotkov. Indeks pretežno ameriških tehnoloških podjetij pa je pridobil "zgolj" šest odstotkov, medtem ko je globalni delniški indeks pridobil deset odstotkov.

Kljub rastem cen domačih delnic pa te glede na doseženo in pričakovano prihodnjo dobičkonosnost v primerjavi s tujimi primerljivimi podjetji povprečno ostajajo podcenjene in jih zdaj tako lahko uvrstimo v univerzum zanimivih naložb za čas višjih inflacijskih pričakovanj.

K odlični predstavi domačega trga so prispevale tudi delnice Zavarovalne skupine Sava (Save Re). Cena delnic Save Re je v preteklem četrtkovem trgovanju po objavah odličnega izida pridobila 5,6 odstotka. Kljub tej rasti cen je cena delnic v primerjavi s povprečjem tujih primerljivih podjetij še vedno podcenjena. Mediana razmerja med tržno ceno in knjigovodsko vrednostjo Save Re je 0,80, mediana primerljive skupine podjetij pa 1,01 (knjigovodska cena delnice znaša 30,77 evra). Za letos Sava Re pričakuje poslovne prihodke v višini 685 milijonov evrov (lani 675 milijonov evrov), čisti dobiček naj bi znašal najmanj 53 milijonov evrov. Stopnja kapitaliziranosti na ravni Zavarovalne skupine Sava bo v obdobju 2020-2022 med 180 in 220 odstotki solventnostnega količnika, torej optimalna raven kapitala. S tem lahko sklepamo, da bo Sava Re v prihodnje, ob umiku tveganj, ki jih (je) predstavlja(la) pandemija, lahko nadaljevala s svojo tradicionalno dividendno politiko. Ta pa pomeni povečevanje dividende v povprečju za deset odstotkov letno, kjer dividendno izplačilo predstavlja med 35 in 45 odstotki čistega poslovnega izida Zavarovalne skupine Sava.

Med zanimive domače naložbe poleg Save Re spadajo še farmacevtska družba Krka, Zavarovalnica Triglav, Cinkarna Celje, Telekom Slovenije, Petrol in NLB. Pri tem pa se moramo zavedati, da so delniške naložbe vedno precej bolj tvegane kot depozit na banki - vendar v sedanjih tržnih pogojih vse bolj postajajo del učinkovitega varčevalnega načrta vsakega posameznika. Praviloma ob (ne predragi) profesionalni pomoči borznoposredniških hiš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta