(BORZNI KOMENTAR) Umiritev maloprodaje zaradi višjih cen in delte

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raven maloprodaje v ZDA je bila v preteklem mesecu najbolj prizadeta zaradi skorajda štiriodstotnega medmesečnega upada prodaje avtomobilov. 
Reutes

Povišana inflacija in različica koronavirusa delta sta povzročili 1,1-odstotni padec julijske ravni maloprodaje v ZDA v medmesečni primerjavi. To je sicer v skladu z julijskim 0,3-odstotnim, nekoliko skromnejšim mesečnim povišanjem osnovnih življenjskih potrebščin v ZDA, kar nam daje vedeti, da se povišanje cen v ZDA, povezano s ponovnim odpiranjem, umirja. Potem ko je junijski odčitek medletne inflacije znašal 4,5 odstotka, se je ta julija znižal na 4,3 odstotka. Julijsko nižje zvišanje cen v primerjavi s preteklimi meseci je predvsem rezultat manjšega povišanja cen v sektorjih, ki jih je pandemija najbolj prizadela, kar potrjuje pričakovanja ameriške centralne banke (FED), da je dobršen del pričakovane višje inflacije prehoden. Julijski podatki torej kažejo, da začetni poskok v inflaciji v ZDA pojenja, a najverjetneje lahko pričakujemo, da bo postpandemična raven inflacije v prihodnjih nekaj letih le nekoliko višja, kot je bila v letih pred pandemijo.

Raven maloprodaje v ZDA je bila v preteklem mesecu najbolj prizadeta zaradi skorajda 4-odstotnega medmesečnega upada prodaje avtomobilov. Nekoliko se je tudi zmanjšalo povpraševanje potrošnikov po oblekah, hrani in športni opremi, medtem ko se je potrošnja v gostinskih obratih povišala za skorajda 2 odstotka. Skratka, po skoraj 12-odstotnem letnem povišanju maloprodaje v ZDA v drugem letošnjem kvartalu se je ta na začetku tretjega kvartala začela umirjati. Medtem ko se je julija raven maloprodaje umirila, se je za 1,4 odstotka povišala industrijska proizvodnja in je zdaj na predpandemičnih ravneh.

Za nami je tudi že skorajda celotna sezona objav poslovnih izidov podjetij, zajetih v ameriškem indeksu S&P 500, kjer sta bili v agregatu doseženi 26-odstotna rast prodaje in 96-odstotna rast dobička. Pretežno zaradi povišanih cen energentov je za največ presenetila raven prodaje energetskih podjetij, medtem ko je predvsem zaradi odprav rezervacij po dobičku za največ presenetil finančni sektor. V prihodnjem tednu bodo poslovne izide objavila še podjetja, kot so Salesforce, Intuit, Xiaomi, Dell, Autodes in Workday. Med bolj pričakovane makroekonomske kazalce prihodnjega tedna pa spadajo predvsem nemški in evropski pridelovani PMI-indeksi ter odčitek ameriškega letnega bruto domačega proizvoda za letošnji drugi kvartal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta