Brane Gregorčič o spremembi vremena: Zaradi ohladitve bi lahko "pocukralo" tudi Pohorje

A.L.
12.10.2023 09:45

Od drugega tedna naprej bomo torej v jeseni, a to še ne pomeni, pravi Gregorčič, da bo do zime ves čas enako hladno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Najvišje temperature bodo danes od 21 do 26 °C, napovedujejo na Agenciji RS za okolje (ARSO). Jutri bo pretežno jasno, več oblačnosti bo le na zahodu. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Na zahodu lahko popoldne in zvečer pade kakšna kaplja dežja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 16, najvišje dnevne od 21 do 25 °C. V soboto lahko na zahodu dežuje, drugod bo razmeroma sončno. Pihal bo jugozahodni veter. Ponoči se bo pooblačilo.

V nedeljo je pričakovati spremembo vremena, ki jo je za Večer opisal meteorolog Brane Gregorčič. Obeta se izrazita ohladitev, s tem pa se zaključuje toplo obdobje, ki smo ga beležili v zadnjih tednih. Začenja se tudi kurilna sezona.

Od drugega tedna naprej bomo torej v jeseni, a to še ne pomeni, pravi Gregorčič, da bo do zime ves čas enako hladno. "Vmes bodo verjetno še kakšne otoplitve, se pa napovedi za več kot teden dni naprej zelo spreminjajo iz dneva v dan. Nedelja bo deževen dan, količina padavin ni zaskrbljujoče velika, meja sneženja se bo v večernih urah spustila do nekje 1500 metrov, morda bo malo 'pocukralo' tudi Pohorje," pove meteorolog, a ob tem izpostavi, da se ta sneg ne bo obdržal več kot pol dneva, največ dan.

V ponedeljek se obeta razjasnitev, temperature čez dan bodo okoli 10°C, kaj bo od torka naprej, pa je za zdaj še zelo spremenljiva napoved. "Verjetno v torek še ne bo novih padavin, od srede naprej bo verjetnost spet večja, a ni predvidenega kaj intenzivnega."

Pa sneg? Lani smo o prvi snežni pošiljki do nižin poročali 20. novembra. Bi se letos to lahko spremenilo? "Upam, da ne," na vprašanje, ali bi v naslednjih dneh lahko pobelilo tudi nižine, odgovarja Brane Gregorčič. "Prezgodaj je za sneg, če bi se pojavil zdaj. To bi bila ena sama škoda, snegolomi," pravi in dodaja, da v oktobru do nižin praktično nikoli ni snega, drugače pa je z višjimi legami. Možnosti, da bi sneg pobelil tudi nižine, so večje od prvega novembra naprej, a ob tem sogovornik izpostavlja, da je to veljalo včasih, ko "vse skupaj še ni bilo tako toplo, kot je zdaj".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta