Branko Simonovič razmišlja o izstopu iz DeSUS, bo odstopil tudi kot poslanec? Julijana Bizjak Mlakar: Prišlo je do nesporazuma.

13.09.2021 10:14
Razpad stranke DeSUS se očitno nadaljuje. Poslanec DeSUS Branko Simonovič poudarja, da je vedno bližje odločitvi, da bi izstopil iz stranke upokojencev. Kot pojasnjuje, ne želi biti dežurni krivec za vse stvari, ki se bodo v prihodnje dogajale v stranki. Vrh stranke pa se medtem očitno ne more poenotiti niti glede tega, ali je petkova klavzura predlagala, da se poslance pozove k odstopu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslanec DeSUS Branko Simonovič (desno) pravi, da je vedno bližje odločitvi o izstopu iz stranke DeSUS.
Žiga Živulović Jr.

"Res je, vedno bližje sem odločitvi o izstopu iz stranke. Ne želim biti nekakšen dežurni krivec tudi za naprej za vse stvari, ki se dogajajo v DeSUS," pravi poslanec DeSUS Branko Simonovič. Kot poudarja, je sodu dno izbila petkova izjava prvaka DeSUS Ljuba Jasniča, da je klavzura stranke upokojencev sprejela sklep, da se poslance DeSUS pozove k odstopu. "Z gospodom Jasničem smo bili v pripravi na klavzuro skupaj in poskušali iskati rešitve. Saj veste, v politiki se vedno išče neke kompromise. Sam sem bil na klavzuri, tam sem sedel več ur. Ta njegova izjava je bila mimo klavzure in meni popolnoma nerazumljiva," pravi Simonovič. Jasničevo izjavo, da je klavzura svetu stranke predlagala, da poslance pozove k odstopu, sta ta konec tedna zanikala tako predsednik sveta stranke Anton Urh kot tudi podpredsednica stranke Julijana Bizjak Mlakar.

Simonovič: Niti najmanj ne razmišljam, da bi odstopil kot poslanec

Na vprašanje, kdaj bo sprejel odločitev o morebitnem izstopu iz stranke upokojencev, Simonovič odgovarja, da čuti dolžnost, da se najprej pogovori s poslanci DeSUS in s kolegi iz izolskega občinskega odbora, ki ga vodi. S poslancema DeSUS Francem Juršo in Ivanom Hršakom se je danes sestal v Ljutomeru. Na sestanku je bil prisoten tudi Urh, ne pa tudi Jasnič. Simonovič ob tem poudarja, da ne razmišlja, da bi odstopil kot poslanec: "Niti najmanj ne razmišljam o tem, niti ne bom. To sporočilo je jasno in odločno stojim za tem." V primeru svojega izstopa iz stranke prav tako ne namerava zapustiti poslanske skupine DeSUS, katere član je tudi Robert Polnar. Slednjega so iz stranke izključili decembra lani, a je ostal v poslanski skupini DeSUS. 

"Če izstopim iz stranke, ni nujno, da izstopim tudi iz poslanske skupine DeSUS. Jaz bi še naprej rad deloval v poslanski skupini DeSUS, ampak če je ne bo, je pač ne bo. Moj interes je, da bi poslanska skupina nekako ostala skupaj in da se ne bi razbijala ne glede na moje članstvo v stranki, torej ali bom izstopil ali ne," razlaga Simonovič. Ob tem dodaja, da bi rad še naprej podpiral vse tiste programe, ki so dobri za stranko, in uresničeval sklepe sveta stranke.

Iz stranke DeSUS prihajajo nasprotujoče si informacije glede petkovega poziva k odstopom poslancev. Na fotografiji vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.
Robert Balen

"Ti sklepi so trije. Prvi je ta, da je DeSUS zmerna opozicija, drugi je, da svet stranke priporoča poslancem, da se zavzemajo za uresničevanje programa stranke DeSUS, socialno in pravno državo, tretji sklep pa, da stranka kot opozicija ni v koaliciji KUL. To so usmeritve, ki so jasne ter jih spoštujem in delam v tej smeri," pravi Simonovič. Po parlamentarnih hodnikih so medtem sicer že zaokrožile informacije, da naj bi se pogovarjal tudi z NSi. Simonovič je za STA dejal, da konkretnih pogovorov o prestopih v drugo poslansko skupino še ni imel, ob tem pa je ocenil, da konsolidacija stranke DeSUS z Jasničem na čelu ni več mogoča.

Jasnič, Bizjak Mlakarjeva in Urh na nasprotnih bregovih

In kako Simonovičeve napovedi o izstopu iz DeSUS komentira vodstvo stranke upokojencev? Podpredsednica DeSUS Julijana Bizjak Mlakar pravi, da ni seznanjena s poslančevimi načrti. "Te stvari so včasih preuranjene. Res je prišlo do nesporazuma in do nelagodja zaradi napačne informacije o dogajanju na klavzuri, ki je šla v medije, vendar pa smo te stvari zdaj razčistili," je poudarila Bizjak Mlakarjeva. Hkrati je pojasnila, da klavzura DeSUS ni predlagala svetu stranke, da se poslance pozove k odstopu, drži pa, da je eden od članov stranke predlagal, da naj Jurša, Hršak in Simonovič svoje poslanske stolčke prepustijo nadomestnim poslancem. Omenjeni predlog je Bizjak Mlakarjeva na javni televiziji včeraj ocenila kot "ne najbolj primeren".

Ljubo Jasnič
Luka Mlakar

A v DeSUS dogajanja na petkovi klavzuri očitno še niso razčistili. Prvak stranke Ljubo Jasnič vztraja, da je član sveta stranke Drago Kocbek v petek podal predlog, naj poslanci odstopijo in svoja mesta prepustijo nadomestnim poslancem. "To smo tudi zabeležili. Stališča, ki jih je sprejela klavzura, gredo zdaj na sejo izvršnega odbora stranke, ki bo iz teh stališč oblikoval predloge sklepov za sejo sveta stranke, ki bo sledila seji izvršnega odbora. Na svetu stranke pa se potem odloča, kaj od teh stališč se sprejme in kaj se zavrže. Tisto, kar se sprejme, o tem se potem tudi sklepa. In ko se enkrat sklene na seji sveta stranke, je to sklep. Do takrat pa je to posamezno stališče," pojasnjuje Jasnič.

Če je Simonovič zaradi tega stališča užaljen, potem je to njegov problem, je dodal šef DeSUS: "Novinar me je v petek vprašal, ali je bil res podan predlog, da poslanci odstopijo. Seveda je bil. Ne morem reči, da ni bil. Če bo Simonovič zdaj šel, bo pač šel, če se bo tako odločil." Glede Urhove izjave, da klavzura v petek poslancev ni pozvala k odstopu ter da svet stranke o tem pozivu ne bo odločal, pa je Jasnič dejal, da pri njem velja samo statut, ne pa domačnost. Stališče glede poziva k odstopu poslancev je bilo po njegovih besedah zabeleženo in gre najprej na sejo izvršnega odbora, če bo ta tako sklenil, pa kot predlog sklepa nato na sejo sveta stranke: "Nihče ne more tega zavreči, razen svet stranke." Jasnič je v petek dejal, da je klavzura sprejela tudi sklep, da nihče, ki je stranki delal škodo, ne more biti več evidentiran ali kandidirati na listah DeSUS. Stranko upokojencev medtem zapuščajo tudi njeni člani, nazadnje se je na račun njihovih prestopov okrepila SAB pod vodstvom Alenke Bratušek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.