Tonin: Napadi z leve in desne bodo vedno bolj brutalni

12.09.2021 16:17
Predsednik NSi Matej Tonin je na poletnem taboru stranke v Žužemberku poudaril, da NSi v vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše ni vstopila iz ljubezni, temveč da bi uresničila svoj program. V svojem govoru je Tonin med drugim poudaril, da se stranka v predvolilnem obdobju lahko zanese samo nase. Prihajali bodo napadi tako z leve kot z desne, vsak mesec bodo bolj brutalni, je pred okoli tisoč člani in privrženci stranke opozoril Tonin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvak NSi Matej Tonin je poudaril, da stabilne in razvojne vlade po naslednjih volitvah ne bo mogoče doseči brez NSi.
Luka Mlakar

Epidemijo covida-19 lahko premagamo samo skupaj, ne pa vsak posamezno, je pred zbranimi poudaril prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin. Člane in privržence NSi je pozval, naj bodo zgled in naj se cepijo proti bolezni covid-19, vsem tistim, ki ne verjamejo oziroma zanikajo obstoj novega koronavirusa, pa je namenil naslednje besede: "Če ne verjamete, da ta virus obstaja, če svoj čas tratite za proteste, da se mečete po tleh v studiih, potem vas iskreno prosimo, namenite svoj čas in svojo energijo, da v kliničnem centru v Ljubljani pomagate pri obravnavi bolnikom s covidom. Saj po vašem virus tako ali tako ne obstaja."

Tonin: Ključni dosežki te vlade so dosežki ministrov NSi

Ko gre za NSi, je Tonin poudaril, da to nikoli ni bila stranka enega človeka, temveč stranka skupnih vrednot, na katerih je nastala zahodnoevropska civilizacija. NSi zagovarja osrednje vrednote naše domovine, kot takšna pa ne more biti čisto nič drugega kot sredina slovenskega političnega prostora, je pojasnil Tonin. Stranka v aktualno vlado pod vodstvom prvaka SDS Janeza Janše po njegovih besedah nikoli ni vstopila iz ljubezni, ampak zaradi odgovornosti in zavezanosti, da bi uresničila svoj program. Ob tem se je strinjal z ocenami nekaterih, da so ključni dosežki Janševe vlade pravzaprav dosežki ministrov NSi.

Ključni dosežki te vlade so dosežki ministrov NSi, je poudaril Tonin.
Luka Mlakar

Aktualno vlado po njegovih besedah v prihodnjih mesecih med drugim čakajo končni obračun z epidemijo covida-19, drugi del predsedovanja Svetu EU ter nadaljnja krepitev zdravstva in gospodarstva. NSi je, tako Tonin, močna in zdrava ter ima stabilno podporo. Pred stranko so po njegovi oceni pomembni meseci, prihodnje leto bo namreč supervolilno. Prvo preizkušnjo bodo predstavljale parlamentarne volitve, ki jim bodo nato sledile še predsedniške in lokalne. Tonin je ocenil, da je slovenski politični prostor še vedno zelo predvidljiv: "Vlade pod vodstvom SDS so v stalnem konfliktu z mainstream mediji in levimi nevladnimi organizacijami. Vlade pod vodstvom novih obrazov so se vedno izkazale za zelo neučinkovite, vlade pod vodstvom antijanša konfederacije pa so bile vedno prepirljive in absolutno neučinkovite." 

"Glasna manjšina na levi ali desni ne more imeti za talca celotno državo"

V politiki ni prijateljev, zato se lahko NSi v predvolilnem obdobju zanese samo nase. "Verjemite mi, prihajali bodo napadi z leve in desne, vsak mesec bodo bolj brutalni, zato moramo držati skupaj, si pomagati in zaupati," je opozoril Tonin. Po njegovi oceni vsaka kriza okrepi ekstreme, zato mora stranka krepiti dialog in normalnost: "Glasna manjšina na levi ali na desni ne more imeti za talca celotno državo ter s tem zastrupljati ozračja. Če se večina zbudi in glasno odreagira, potem je vse mogoče. Na nas je, da to tiho večino zbudimo in jo spodbudimo, da pride na volitve in jasno pove svoje ambicije in želje."

Letošnji poletni tabor NSi je potekal v Žužemberku.
Luka Mlakar

Stabilne in razvojno naravnane vlade po njegovi oceni po naslednjih volitvah ne bo mogoče sestaviti brez NSi oziroma brez sodelovanja prek politične sredine. Če bo NSi vodila vlado, si bo Slovenijo prizadevala popeljati med pet najbolj razvitih držav EU, je napovedal Tonin. "Ni pravo vprašanje, s kom bo po volitvah sodelovala NSi, ampak je pravo vprašanje, kdo bo NSi pomagal graditi normalno ter v prihodnost usmerjeno in razvito Slovenijo," je še dodal prvak NSi in obrambni minister.

Novakova o predsedniški kandidaturi: Trenutno so bolj pomembne državnozborske volitve

Letošnji poletni tabor NSi je potekal pod doslednim preverjanjem PCT pogojev, udeležilo pa se ga je okoli tisoč članov stranke in njenih simpatizerjev. V Žužemberku so prišli tudi podpredsednik stranke in minister za delo Janez Cigler Kralj, infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, evropska poslanka Ljudmila Novak, podpredsednica stranke Vida Čadonič Špelič, poslanci NSi na čelu z vodjo poslanske skupine Jožefom Horvatom, glavni tajnik NSi Robert Ilc in predsednik osamosvojitvene Demosove vlade Lojze Peterle. "V NSi smo navajeni, da se skupaj zberemo dvakrat na leto, torej na kongresu in na taboru. Ljudje so to zelo pogrešali, zato smo veseli, da smo lahko pod pogoji PCT organizirali ta tabor," je bila zadovoljna Novakova.

Ljudmila Novak je povedala, da še ni sprejela odločitve glede morebitne kandidature za predsednico države.
Luka Mlakar

Evropska poslanka, ki jo marsikdo že vidi kot kandidatko na predsedniških volitvah prihodnje leto, je dejala, da ministri iz vrst NSi delajo dobro, zato verjame, da si lahko stranka na parlamentarnih volitvah obeta dober rezultat. Glede svoje morebitne kandidature za predsednico države pa je Novakova dejala, da so v tem trenutku najbolj pomembne državnozborske volitve: "Kolikor bo v moji moči, bom stranki pri tem pomagala, medtem ko je za odločitev o predsedniških volitvah še čas. Za zdaj še ne vemo, kdo so kandidati, nihče se še naznanil kandidature." Ob tem je dodala, da jo veliko ljudi, ne samo člani in simpatizerji NSi, sprašuje, ali bo kandidirala za predsednico republike: "Trenutno se posvečam funkciji in vlogi evropske poslanke. Zdi se mi, da je pomembno, da čim bolje opravljam svoje delo, za te odločitve pa je še dovolj časa."

Vrtovec: Če si kdo želi napredne Slovenije, potem mora biti NSi v vladi

Najbolj prepoznavni člani stranke so bili pri vprašanju, ali bi podprli morebitno kandidaturo Novakove, redkobesedni. "Kot vem, ne poznamo še niti enega kandidata. Tako da ne morem govoriti o tem, koga bi lahko podprli," je na vprašanje, ali bi podprl Novakovo, če bi se ta odločila za predsedniško kandidaturo, odgovoril infrastrukturni minister Vrtovec. Ob tem je dodal, da mora kdorkoli od kandidatov najprej najaviti svojo kandidaturo, šele potem pa se bodo do tega opredelili v stranki. Glede kampanje pred parlamentarnimi volitvami pa je Vrtovec dejal, da se zdi, kot da stranke v zadnjem času tekmujejo v tem, katera bo delovala bolj izključevalno oziroma koga kdo ne želi v prihodnji koaliciji, kakršnakoli ta že bo.

"V NSi pa na to odgovarjamo, da nas zanimata program in delo za skupno dobro te države. Želimo graditi to državo, in okrog tega se bo tudi odvijala naša kampanja," je pojasnil Vrtovec. Podobno kot Tonin je poudaril, da brez NSi po naslednjih volitvah ni mogoče sestaviti vlade, ki bo delala za skupno dobro in gradila Slovenijo: "Če si želi kdo imeti napredno Slovenijo, potem mora biti NSi v vladi oziroma biti del vladajoče koalicije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta