Celovito zdravje zaposlenih zagotavljata skrb tako za telesno kot duševno zdravje na delovnem mestu

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
18.06.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada ter Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je 9.6.2021, v spletni obliki, potekala zaključna strokovna konferenca z naslovom »Dobro duševno zdravje zaposlenih – temelj dolgoročnega uspeha podjetij«. Namenjena je bila predvsem delodajalcem, managerjem, kadrovskim delavcem in predstavnikom strokovne javnosti, primerna pa tudi za vse ostale, ki jih tema zanima li so tako ali drugače dejavni na tem področju. Govorniki na konferenci so bili strokovnjaki iz različnih področij, ki so predstavili svoj pogled in izkušnje s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih ter obvladovanja psihosocialnih dejavnikov tveganja na delovnem mestu.

Rezultati kažejo spodbudno sliko, a kličejo po aktivnem sodelovanju tudi vnaprej

V uvodu konference so bile udeležencem predstavljene ključne aktivnosti in rezultati projekta NAPREJ, ki poteka že vse od oktobra 2017. Slednje lahko služijo kot pomemben okvir, katere aktivnosti je v procesu ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih priporočljivo izvajati. O naraščanju odstotka bolniškega staleža, števila izgubljenih koledarskih dni in trajanju ene bolniške odsotnosti zaradi vedenjskih in duševnih motenj, strokovnjaki poročajo že leta, o tem smo lahko poslušali že na uvodni konferenci projekta. Na zaključni strokovni konferenci so nam strokovnjaki predstavili še pomemben negativen vpliv, ki ga na duševno zdravje zaposlenih prinaša epidemija Covida-19 in z njo povezani ukrepi za preprečevanje širjenja okužbe.

naprej duševno zdravje 
Shutterstock

Tako evropske kot slovenske raziskave kažejo, da se v času epidemije kaže več duševnih stisk in težav v duševnem zdravju med zaposlenimi, kar nakazuje tudi na to, da bi morali ravno v tem času omenjenemu področju posvečati še več pozornosti. Pozornost duševnemu zdravju posvečamo tudi s prepoznavanjem potreb delodajalcev na tem področju, zato so bili udeležencem konference predstavljeni tudi primerjalni rezultati začetne in zaključne vseslovenske raziskave med delodajalci s področja ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih ter obvladovanja psihosocialnih tveganj.

Udeleženci konference so spoznali, da lahko le s celovitimi in sistematično zasnovanimi ukrepi poskrbimo, da bo delovno mesto varovalni dejavnik, in ne dejavnik tveganja v duševnem zdravju zaposlenih. To lahko dosežemo z učinkovitim povezovanjem vseh deležnikov, saj tako zagotovimo hiter in učinkovit pretok informacij od strokovnjakov z omenjenega področja, do deležnikov, ki potrebujejo operativno podporo pri oblikovanju konkretnih rešitev. Omenjeno je zagotavljal Program PSDT - celovita, sistematična in strokovno osnovana rešitev za delodajalce za lažje obvladovanje psihosocialnih dejavnikov tveganja med zaposlenimi ter boljše ohranjanje in krepitev duševnega zdravja zaposlenih, ki je bil v okviru projekta v triletnem obdobju implementiran v sedem pilotskih podjetij in katerega izsledki so bili prav tako predstavljeni udeležencem konference.

Strokovnjaki vse bolj poudarjajo prepletenost telesnega in duševnega zdravja, zato so imeli udeleženci konference možnost spremljati in sočasno izvajati tudi dva aktivna odmora.

Večja ozaveščenost in sodelovanje sta ključen korak pri učinkovitem naslavljanju duševnega zdrava zaposlenih.

duševno zdravje 
Arhiv Naročnika

Konferenca je medpodročno naslovila področje duševnega zdravja zaposlenih in ga predstavila skozi oči psihologov, zdravnikov, filozofov, strokovnjakov področja upravljanja s človeškimi viri, inženirjev za varnost in zdravje pri delu ter zdravnikov medicine dela. Vsi navedeni so udeležencem konference osvetlili pomembnost ohranjanja in krepitve duševnega zdravja zaposlenih, skozi poudarjanje ozaveščenosti o duševnem zdravju, sodelovanja s strokovnjaki ob načrtovanju in izvajanju promocije duševnega zdravja na delovnem mestu ter zagotavljanje psihološke varnosti v organizacijah.

Zaključno strokovno konferenco je pripravila nosilka projekta, Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma.

Celotno konferenco si lahko ogledate spodaj ali na tej povezavi, medtem ko lahko do zbornika strokovnih prispevkov dostopate tukaj.

Na spletni strani projekta www.naprej.eu lahko dostopate tudi do ostalih raznovrstnih uporabnih vsebin, ki vam lahko pomagajo pri ohranjanju in krepitvi vašega duševnega zdravja.

Projekt naprej - duševno zdravje zaposlenih, sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada 
Projekt Naprej
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.