(ŠESTI DAN) RTV Slovenija: Naivni in pretkani

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
04.12.2021 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miloš Ojdanič

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough je v ponedeljek zabeležil še drugo pomembno zmago v svojem kratkem mandatu. Najprej mu je uspelo razrešiti direktorico javne televizije, zdaj je "uzakonil" še programske spremembe za naslednje leto. A novi "general" na Kolodvorski, ki je bil pred tem v nadzorni svet javnega servisa izvoljen kot kandidat SMC, premier Janez Janša pa ga je kmalu po izvolitvi na čelo javnega zavoda označil za novo metlo, ne bi bil tako uspešen, če ga ne bi "nadzoroval" večinsko politični in nekompetentni programski svet.

Da je programski svet potrdil programsko-produkcijski načrt (PPN), v katerem se na nekaterih delih gledanost meri tudi s komercialno najbolj zanimivo ciljno publiko in v katerem jasno piše, da "bomo ukinili oddajo Globus" (začasni direktor javne televizije sicer trdi, da "oddaja Globus ne bo ukinjena, ukinjamo zgolj ime oddaje"), in po katerem bomo volilna soočenja odslej gledali na drugem programu, nas zato ne sme presenetiti. Med tokratno sejo smo lahko celo slišali, da pa oni niso strokovnjaki za medije. A kljub takemu priznanju svetniki pozivov medijskih strokovnjakov, novinarjev in organizacij, torej tistih, ki izhajajo iz stroke in so nasprotovali napovedanim programskim spremembam, niso upoštevali. Prisluhnili niso niti veleposlanikom, raziskovalcem, akademikom, gospodarstvenikom in drugim, ki so se prvič tako množično angažirali proti sprejetju PPN. Izjavo voditelja Odmevov Igorja E. Berganta, da je vodstvo interne sestanke z zaposlenimi izkoristilo za manipuliranje z javnostjo, so enostavno preslišali. Čeprav se je vodstvo javnega zavoda komuniciranja z zaposlenimi in zunanjo javnostjo pred zadnjo sejo lotilo na podobno aroganten in žaljiv način, kot to počne aktualna vlada, ki je prav na področju komuniciranja z državljani pogrnila na celi črti, so svetniki vse skupaj razumeli zgolj kot pranje umazanega perila v javnosti.

In da ne bo nesporazuma, spremembe v programih javne televizije so več kot potrebne, nujne, a na silo tekmovati s komercialnimi televizijami ni nekaj, na kar bi moral staviti javni servis. Logika, po kateri se napoveduje več razvedrilnega programa v osrednjem času in se hkrati krajša informativne oddaje, ne sodi v poslanstvo javnega servisa. Poudarjati nizko gledanost oddaj, ki so v javnem interesu, je v času resničnostnih šovov in številnih informacijskih kanalov, ki jih imajo danes na voljo odjemalci medijskih vsebin, brezpredmetno. Ali ste res tako naivni in verjamete, da bodo nekatere informativne vsebine višjo gledanost dosegle na še bolj "tutti frutti" drugem programu? Mimogrede, svetnik iz vrst SDS Slavko Kmetič je na zadnji seji zbranim znova najavil, da bi bilo treba ukiniti tudi oddajo Studio City.

Če je generalni direktor poleti svetnike "poslal" na počitnice, da bi lahko brez večjih težav, prask in oprijemljivih očitkov razrešil direktorico javne televizije, je tokrat svetu, vsaj tistim članom, ki niso del Janševe koalicije, "prodal" nekaj dodatkov k programskim spremembam, ki zaposlenim in navsezadnje tudi javnosti, ki se je močno angažirala proti preoblikovanju informativnega programa, ne prinašajo praktično nič. Da ne bo nobenih posledic, če vodstvo v naslednjih mesecih pri pripravi programske sheme ne bo prisluhnilo ustvarjalcem informativnega programa, je namreč dejstvo. PPN je sprejet, kmalu se bo sestava programskega sveta po redni zamenjavi članov še konkretneje nagnila v desno, vse drugo je predstava za javnost. Medtem ko vodstvo javnega zavoda poudarja, da bo sedaj sledilo praksam televizij ORF in BBC, smo že dan po sprejemu programskih sprememb izvedeli, da bo informativni program prevzela Jadranka Rebernik, z razrešitvijo katere ste se leta 2018 strinjali skoraj dve tretjini uredništva.

Tokrat smo dobili morda najtrdnejši dokaz, da je programski svet (že zdavnaj) ugrabila politika. Zapisi, da v najpomembnejšem organu javnega servisa sedijo večinoma politični odposlanci oziroma partijski delegati, ne potrebujejo nobenega dokaza več. Kako si drugače razlagati prepad med civilno družbo, ki je nasprotovala načrtovanim programskim spremembam, in tistimi 17 svetniki, ki so odobrili dokument, zaradi katerega so verjetno prvič v zgodovini naše največje medijske hiše odstopili uredniki uredništev informativnega programa. Ne gre namreč pozabiti - po zakonu o RTVS bi moralo v 29-članskem svetu že sedaj sedeti vsaj 16 predstavnikov civilne družbe.

Nedolgo nazaj smo se na tem mestu spraševali, ali je lahko na Kolodvorski sploh še slabše. Danes je to že retorično vprašanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta