Cesta v Radencih ostaja Titova, a ne zaradi Tita. Kaj bo zdaj naredil župan Leljak?

01.06.2021 09:41
Ustavno sodišče je ugotovilo, da je bil sporni občinski odlok sprejet 29. 12. 2020. V Uradnem glasilu slovenskih občin je bil razglašen in objavljen 31. 12. 2020, veljati pa je začel že 1. 1. 2021, s tem pa je župan občanom in občinskim svetnikom nezakonito in protiustavno onemogočil, da bi lahko sprožili začetek referendumskega postopka o imenu ulice v Radencih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če vodstvo občine želi ulici spremeniti ime, mora to narediti zakonito, pravi US.
Marina Vrbnjak

Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij v zdraviliškem kraju Radenci iz leta 2020 se odpravi, do drugačne ureditve pa se za poimenovanje sporne ulice uporablja stari odlok še iz leta 1979, je z večino glasov odločilo ustavno sodišče v pravdi, ali bo ulica v Radencih še naprej Titova ali pa, kakor je bilo določilo vodstvo občine z županom Romanom Leljakom na čelu, po novem Cesta osamosvojitve Slovenije.

Pobudniki so občinskemu odloku očitali, da je nezakonit, ker župan ni ustrezno objavil predloga za začetek postopka preimenovanja ter o predlogu niso bili obveščeni. Sedem sodnikov od devetih jim je pritrdilo in ugotovilo med drugim, da je bil sporni občinski odlok sprejet 29. 12. 2020. V Uradnem glasilu slovenskih občin je bil razglašen in objavljen 31. 12. 2020, veljati pa je začel že 1. 1. 2021, to pa je pred potekom petnajstdnevnega roka od sprejetja. S tem pa je župan občanom in občinskim svetnikom nezakonito in protiustavno onemogočil, da bi lahko sprožili začetek referendumskega postopka o imenu ulice v Radencih.

Proti razveljavitvi občinskega odloka o preimenovanju sta glasovala ustavna sodnika ddr. Klemen Jaklič in Marko Šorli. Proti temu, da se do nadaljnjega uporablja stari odlok in s tem torej staro ime ulice, pa tudi sodnica dr. Dunja Jadek Pensa. 

Jaklič je v odklonilnem ločenem mnenju napisal, da hočejo pobudniki doseči razveljavitev preimenovanja in s tem to, da se ulica še naprej imenuje Titova cesta. "Takšno ime, ki je med drugim tudi simbol masovnih zločinov proti človečnosti, prizadene človekovo dostojanstvo žrtev in njihovih bližnjih potomcev ter vsakogar z občutkom minimuma morale in odgovornosti do sočloveka. Poimenovanje ulice s takšno vsebino ni skladno z ustavo svobodne demokratične družbe," pravi Jaklič.

Ustavno sodišče pa je z večino glasov odločilo, da argument, da se s spornim odlokom odpravlja protiustavno stanje pri poimenovanju ulice, ki ga je US sicer ugotovilo že leta 2010 (da novo poimenovanje ulice po Titu ni skladno s človekovim dostojanstvom in je zato protiustavno), ne odtehta - postopkovne - nezakonitosti zdajšnjega občinskega odloka. Tudi če bi predpis občine odpravljal protiustavno in nezakonito stanje, bi moral biti sprejet po postopku, ki je v skladu z ustavo in zakonom, je odločilo ustavno sodišče.

"Postopek prispeva, da je vsebina lahko kakovostna," kaže tudi na pomembnost forme v ločenem pritrdilnem mnenju ustavni sodnik dr. Marijan Pavčnik. Problem odpravljenega odloka je (bil) natanko to: radenskemu županu se je z njim preveč mudilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta