Covid: Znanstvene ustanove po vsem svetu hitijo z razvojem cepiv

Andreja Kutin Andreja Kutin
03.10.2020 06:30

Kako delujejo različni pristopi, kateri dvomi in teorije so odveč in kaj lahko sproža pomisleke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav še ni odobreno, se je s cepivom CNBG cepilo že desettisoče Kitajcev.
Reuters

Tekma za cepivo proti SARS-CoV-2 se bliža zadnjim krogom pred finišem. Pristopi in principi razvoja cepiv raziskovalnih ustanov so različni, na drugi strani pa se na medmrežjih množijo teorije zarot. Poleg teorij, izvitih iz raznih izvajanj, pa obstajajo tudi bolj utemeljeni pomisleki - kako varna in učinkovita so cepiva tega hitrostnega razvoja?

Oslabljeni virusi

Najbolj enostavno pripravljena so po večini cepiva Kitajcev in Rusov. Kitajska podjetja sicer razvijajo več vrst cepiv, a v glavnem so to cepiva na bazi oslabljenega virusa. Virus je namnožen in obdelan tako, da se ne more več razmnoževati, torej ni infektiven, še vedno pa ima na površini točno to, kar potrebuje cepivo, da izzove imunski odziv. "Težava pri teh cepivih je, da imajo ogromno neznanih komponent. Vemo, kako je virus sestavljen, ne pa natančno, kako te komponente vplivajo na odziv telesa. Stara cepiva, narejena po tem principu, so izjemno uspešna, imajo pa določene komponente, za katere ne vemo, kako se telo nanje odzove. Zato poskušamo sodobna cepiva pripraviti tako, da vsebujejo le tisto, kar rabimo. Tako lahko predvidimo, kakšen je odziv telesa," pojasni dr. Mojca Benčina z oddelka za sintezno biologijo Kemijskega inštituta. Prav ta cepiva so najbliže odobritvi kitajskih regulatorjev, kitajske oblasti pa želijo, da državna podjetja še pred ameriškimi volitvami odobreno cepivo dostavijo v ZDA, saj bi ga predsednik Donald Trump v predvolilnem času le težko zavrnil.

Komponentna cepiva

Veliko bolj predvidljiva so moderna ali komponentna cepiva. Takšno je cepivo proti gripi - sestavijo ga iz točno določenih komponent, značilnih za določen podtip virusa. Na podlagi informacij iz Avstralije vsako leto sestavijo virus za Evropo. Proteinski skupki dostavijo antigene v celico, od koder se predstavijo imunskim celicam in sprožijo imunski odziv. "Težava komponentnih cepiv je, da imajo omejeno število dejavnikov, ki spodbudijo imunski sistem in so običajno manj učinkovita. Tako je treba skleniti kompromis med tem, ali želimo zelo učinkovita in nepredvidljiva cepiva, kot so oslabljena cepiva, ali manj učinkovita in izjemno predvidljiva cepiva. Imunologi težijo seveda k predvidljivosti, da je čim manj stranskih učinkov, s tem pa se seveda zmanjša učinkovitost," Mojca Benčina pojasni dilemo.

Proteinska cepiva potrebujejo dodatke, spodbujevalce, ki so v oslabljenem cepivu že prisotni, v komponentnem cepivu pa jih je treba dodajati. Prav ti dodatki sprožajo vnetja, rdečico ali bolečino pri mestu vboda, a tudi aktivirajo imunski sistem, sporočijo mu, da se nekaj dogaja in da se je treba braniti. Obenem dodatki sprožajo pomisleke nasprotnikov cepljenja.

Vektorska cepiva

Večina "zahodnih" cepiv je vektorskih. Pri tej vrsti cepiv dodatki niso potrebni, saj se zapis za antigen vstavlja v telo v obliki molekule RNK ali DNK. Pogosteje gre za RNK, ker živi manj časa, ta spodbudi celico, da producira ustrezne proteine, ki jih celica predstavi imunskemu odzivu. Mehanizem je torej podoben proteinskim cepivom, le da celica sama izdela proteine. "Gre za novejša cepiva, o njih se še učimo, ampak so boj varna, ker se vstavi res samo tisto, kar je treba vstaviti. A vsi raziskovalci opozarjajo, da je treba iti v tej smeri počasi, saj gre za novost. Vemo, da RNK in DNK ne ostajata v telesu, zagotovo ni nevarnosti za vgradnjo v človeški genom, kot sumijo nekateri. Ne vemo pa, ali je takšna količina zadostna ali ne. Teh stvari se je treba še naučiti, zato bodo testiranja trajala dlje," pravi raziskovalka.

Oslabljena cepiva so preveč tvegana, za komponentna se kaže, da premalo učinkovito stimulirajo imunski odziv, zato sedaj znanost stavi na vektorska cepiva, ki so bolj usmerjena. Kajti ni dovolj, da cepivo sproži velik imunski odziv v kratkem času, cilj cepiva je, da nastane zadostna količina spominskih celic, ki se ohranijo za dalj časa tako, da si ščitijo pred virusom še vsaj pol leta po cepljenju, opozori Benčina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta