Črni petek: Skoraj polovica pregledanih spletnih strani mimo pravil EU o prikazovanju popustov

STA, Va
19.12.2022 15:21

V pregled, ki ga je Evropska komisija opravila v sodelovanju z nacionalnimi organi za varstvo potrošnikov, so bile v enem mesecu vključene cene 16.000 izdelkov na 176 spletnih straneh.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Pri prikazovanju popustov na črni petek je 43 odstotkov pregledanih spletnih strani kršilo pravila Evropske unije, je ugotovila Evropska komisija.

Direktiva o označevanju cen določa, da morajo trgovine - vključno s spletnimi prodajalnami - navesti najnižjo ceno, ki je veljala za izdelek v zadnjih 30 dneh pred popustom. Popusti na črni petek, ko trgovci množično ponujajo izdelke po znižanih cenah, so bili napovedani na več kot polovico izdelkov, med njimi pa je bilo 23 odstotkov očitno neskladnih s pravom EU, so sporočili iz Bruslja

Vse spletne prodajalce so pozvali, naj spoštujejo pravila in spremenijo zavajajoče prakse. "Naloga organov za varstvo potrošnikov pa je, da zdaj stopijo v stik s trgovci in zahtevajo spremembe praks ter po potrebi sprožijo izvršilne ukrepe, ki lahko privedejo tudi do kazni," so zapisali.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem poudaril, da morajo biti dobre priložnosti za nakup dejansko dobre, "ne pa da temeljijo na zavajajočih tržnih pristopih". "Vedno morajo temeljiti na konkretni cenovni primerjavi," je dodal.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta