Dekan ljubljanske medicinske fakultete: "Soglašali smo z dvigom vpisnih mest. Kaj nam je pa drugega ostalo!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
16.03.2021 10:36
Člani senata ljubljanske medicinske fakultete so se večinsko strinjali z dvigom vpisnih mest, čeprav razen vladnih obljub v rokah nimajo nič oprijemljivega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ljubljanska medicinska fakulteta se ubada tudi s pomanjkanjem prostora za povečan vpis. 
Robert Balen

"Kaj nam je pa drugega ostalo?!" je odvrnil Igor Švab, dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, na vprašanje, ali so člani senata fakultete včeraj soglašali z dvigom vpisnih mest v študijskem letu 2020/2021 za dodatnih 40. "Tehtali smo med dvema slabima možnostma; ali se strinjamo s povečanim vpisom in verjamemo obljubam vlade, da bo za to zagotovila vse potrebno, ali da prekinemo dialog in se z dvigom ne strinjamo, čeprav nove zdravnike potrebujemo," je argumentiral odločitev senata. Pri tem je dejal, da v roku enega meseca od vlade pričakuje konkretnejše rešitve, ki bodo tudi dejansko omogočile dodaten vpis. Doslej so dobili - in še to tik pred zdajci - le obljube državnega sekretarja za visoko šolstvo Mitje Slavinca, da bodo stvari uredili.

"A mi potrebujemo konkretnejše zaveze. Pričakovati, da bomo dodaten vpis financirali z lastnimi sredstvi, ki jih pridobimo na trgu, je nerealno. Potrebujemo dodaten kader in finančna sredstva," pravi dekan. A trenutno dodatne zaposlitve raziskovalcev niso mogoče, saj rebalans proračuna to prepoveduje. "Obljubili so nam, da naj bi to uredili, a razen obljub, da naj bi se v kratkem sestali na ministrstvu za zdravje, v rokah nimamo nič. S potrditvijo dodatnih mest smo se izpostavili, zato upamo, da bo sedanja oblast držala besedo in da ni šlo za populistično potezo," je še dejal Švab.

Spomnimo. Vlada se je za dvig vpisnih mest na medicini in na računalništvu odločila po tem, ko je predsednik vlade Janez Janša ocenil , da je treba vpisna mesta bolj prilagoditi potrebam trga dela. In to po tem, ko so na ministrstvu za izobraževanje s fakultetami in vsemi drugi deležniki že uskladili število vpisanih mest za vsak visokošolski zavod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.