Delnice, s katerimi se največ trguje na Ljubljanski borzi: katere kupiti in katere prodati?

Damijan Toplak Damijan Toplak
10.10.2019 06:04

V letu dni naj bi delnice, s katerimi se največ trguje na Ljubljanski borzi, v povprečju pridobile okrog deset odstotkov vrednosti, prav tako praviloma vse prinašajo vsaj petodstotni bruto dividendni donos.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri varčevanju se je izkazalo, da smo v Sloveniji premalo finančno pismeni. 
Profimedia

Na prvem dogodku za male delničarje, vlagatelje v najbolj elitne slovenske delnice, ki ga je nedavno v Ljubljani pripravila revija Moje finance, so govorili tudi o tem, katere izmed slovenskih blue chip delnic (za)držati, katere (do)kupiti in katere prodati. Pa tudi, kako v tem vse bolj negotovem obdobju, ko se gospodarska rast ohlaja, pametno nalagati denar in oblikovati svoj naložbeni portfelj. V osrednji indeks Ljubljanske borze, SBITOP, je ta trenutek vključenih enajst delnic, med katerimi ima daleč največjo (30-odstotno) utež delnica Krke, sledijo Petrol (21-odstotna utež), Zavarovalnica Triglav (12-odstotna) in NLB (9-odstotna). In če je omenjeni indeks leto 2007 končal pri najvišjih, 2519 točkah, je bil tri leta kasneje vreden le še 590 točk, do danes pa je vseeno priplezal do 860 indeksnih točk. SBITOP je ta trenutek vreden dobro tretjino nekdaj rekordnih vrednosti, res pa je v vmesnem obdobju večina slovenskih delnic izplačevala solidne dividende, okrog pet odstotkov letno, tako da povprečen slovenski vlagatelj v zadnjem desetletju ni imel tako slabih donosov, kot bi lahko sklepali iz gibanja indeksa SBITOP.

Precej prednosti, a tudi slaba likvidnost slovenskih delnic

Kot meni Bojan Ivanc, glavni ekonomist pri Analitiki GZS, je za Ljubljansko borzo pozitivno to, da je večina njenih glavnih delnic (blue chip) relativno ugodno vrednotenih, da izplačujejo visoke dividende, tudi več kot petodstotne bruto, od tega se sicer fizičnim osebam odšteje 25-odstotni davek, morda pa tudi to, da ima slovenski delniški trg relativno majhno korelacijo z razvitimi tujimi delniškimi trgi in da so največja slovenska borzna podjetja trenutno malo zadolžena. Ima pa slovenski delniški trg, tako Ivanc, slabost v nizki likvidnosti, ko je težko na dnevni ravni kupovati ali prodajati večje količine delnic posameznega podjetja - morda je izjema delnica Krke, kar še posebej velja za institucionalne investitorje. Slabost je tudi slabša kakovost korporativnega upravljanja in to, da je številčno slaba ponudba slovenskih delnic, saj mnoga podjetja, ki bi lahko kotirala, ne kotirajo, tista, ki jih prevzamejo tujci, pa so kaj kmalu umaknjena z Ljubljanske borze - v zadnjem obdobju Gorenje, Žito, podobno se obeta koprski Intereuropi, ko jo bo prevzela Pošta Slovenije. Ko opazujemo in napovedujemo prihodnje gibanje delnic, so prihodnji denarni tokovi in ne dobički tisti, ki ustvarjajo prihodnjo vrednost za delničarje. Prav tako je EBITDA boljši kazalnik od samega dobička, čeprav tudi ta ne upošteva sprememb pri investicijah, zadolževanju, terjatvah in zalogah.

Od skoraj 48 milijard evrov finančnih sredstev jih imajo slovenska gospodinjstva v bankah 20 milijard evrov.
Profimedia

Fokus na malih in srednje velikih podjetjih

Aleš Ipavec, predsednik uprave Ljubljanske borze, pravi, da nima seznama novih podjetij, ki bi na Ljubljanski borzi nadomestila odhajajoče delnice podjetij, kot je recimo v zadnjem obdobju Gorenje ter verjetno kaj kmalu še Intereuropa in Mercator. Imajo pa, tako Ipavec, fokus na malih in srednje velikih podjetjih, ki imajo dobro poslovno zgodbo, in nekaj takih imajo že na vidiku. Prvi mož Ljubljanske borze še pravi, da je kotacija delnic podjetij zelo dobra, ker se izboljša korporativna kultura v takšnih podjetjih. Za male vlagatelje in še zlasti za institucionalne vlagatelje bi bilo dobro, če bi na Ljubljanski borzi kotiralo več delnic. Praktično bi od tega vsi profitirali, le politiki bi izgubili določene vzvode moči v takšnih podjetjih, meni Aleš Ipavec. Pravi še, da je dobro, če so med lastniki (borznih) družb tudi člani uprav in nadzornih svetov, pa tudi drugi zaposleni, saj s tem pokažejo, da zaupajo podjetjem, v katerih so udeleženi. "Primerjalno je slovenski trg kapitala premalo cenjen, saj je Slovenija gotovo med 35 najbolj razvitimi državami sveta, naš trg kapitala pa vprašanje, ali je po razvitosti na 135. mestu," pove Ipavec.

Najboljše kaže Luki Koper

Enaindvajset analitikov iz desetih finančnih družb je pripravilo analize za osem slovenskih blue chip delnic. Za indeks SBITOP v celoti napovedujejo, da se bo v letu dni okrepil za deset odstotkov. Delnica Luke Koper naj bi poskočila za 18 odstotkov vrednosti, delnice Cinkarne Celje za 13 odstotkov, NLB za osem, Save Re in Telekoma Slovenije za okrog šest odstotkov, Zavarovalnice Triglav in Petrola za dobre štiri odstotke in pa Krke za tri odstotke, kažejo pričakovanja finančnih analitikov.
Ob tem prav vse omenjene delnice, ki so jim napovedovali prihodnost, prinašajo lepe dividendne donosnosti - po večini okrog dobrih pet odstotkov bruto na leto, Telekoma Slovenije sedem, Zavarovalnice Triglav osem, NLB dvanajst, celjske Cinkarne pa celo petnajst odstotkov. A ob tem mora delničar paziti, ali ne gre za enkratna višja izplačila dividend (to se je dogajalo pri Telekomu, Cinkarni), da ne bi enako visokih dividend (nerealno) pričakoval vsako leto in morda ob nakupu delnico preplačal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta