Dohodnina 2019: Furs si želi več elektronskih vlog

Jelka Zupanič
23.01.2020 18:41

Komur se bolj splača spremeniti lansko odločitev, kako bo uporabil olajšavo za vzdrževane otroke, naj Fursu pošlje vlogo do 5. februarja. Tako bodo njegovo voljo upoštevali že pri informativnem izračunu dohodnine.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Država je v dohodninskem letu 2017 priznala 1,3 milijarde evrov davčnih olajšav za vzdrževanje 522.234 družinskih članov.
Tit Košir

Še slaba dva tedna in spet bo tu 5. februar, zadnji dan za oddajo vloge za vzdrževane družinske člane. Z njo finančni upravi (Furs) plačniki dohodnine leto za letom sporočajo, kdo v družini bo - tokrat pri odmeri dohodnine 2019 - uveljavljal olajšavo za otroke in druge vzdrževane družinske člane. Nekateri pišejo vlogo zato, ker olajšave lani niso uporabili in Furs niti ne ve, da si želijo, naj jim jo odšteje, preden jim bo poračunal dohodnino. Večina pa se januarja zazre v lanskoletne dohodke. Nato si številni vzamejo čas in se tudi s pomočjo testnega izračuna dohodnine prepričajo, komu v družini se uveljavljanje te olajšave v konkretnem letu bolj splača. Staršu, ki ima višjo plačo, morda je boljša izbira, če si olajšavo starša razdelita, toliko mesecev olajšave mami, razliko očetu, ali pa vzame olajšavo le eden od staršev, četudi sta lani oba zaradi olajšav plačevala nižjo akontacijo dohodnine. Če sta oba zadovoljna s predlansko odločitvijo, kako bosta koristila olajšave za vzdrževane člane, jima vloge ni treba pošiljati. Furs bo upošteval njuno že izraženo voljo.

Finančno olajšave niso mačji kašelj

Izpolnjevanje te vloge je postalo že pravcati ritual. Vsako leto je prvo dohodninsko opravilo in edino tako množično. Furs zasujemo z okoli 250 tisoč vlogami. Še pred desetimi leti jih je bilo manj kot 200 tisoč. Zdaj pa se očitno večini zavezancev z vzdrževanimi družinskimi člani tudi finančno bolj splača poslati vlogo v začetku februarja kot pisati junija ugovor na informativni izračun dohodnine in takrat uveljaviti optimalno olajšavo za otroke. Prevladala je presoja, zakaj bi tudi vse do jeseni čakali na vračilo dohodnine, če lahko gremo s preplačano dohodnino že poleti na morje. Furs si je za to prizadeval in uspel. A za vse zavezance tako razmišljanje še zmeraj ne velja, saj je še zmeraj največ ugovorov na informativni izračun dohodnine prav zaradi olajšave za vzdrževane družinske člane in ne zaradi morebitnih napak v informativnem izračunu.

Furs vabi: Pošljite vlogo elektronsko

Zadnjih pet let, torej od leta 2015 naprej, ko je bilo elektronskih vlog dobrih osem odstotkov, jih pošiljamo Fursu vse pogosteje. Fursu jih ni treba prepisovati iz ročno izpolnjenih papirjev, kar je zamudno, drago, višja je tudi verjetnost, da se bodo v informativne izračune pozneje prikradle neljube napake. Zato tudi letos Furs zavezance naproša, naj vloge pošljejo prek portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki. Ker je letos zanimanje za e-vloge precej večje, kot je bilo doslej, v Fursu upajo, da bodo lahko kmalu poročali, da so minili časi, ko so prejeli kar tri četrtine ročno izpolnjenih vlog. Da ne bo pomote, če ste za klasiko, za papir in svinčnik, vam tega nihče ne brani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta