Dokumentarec Divja Slovenija gre v New York

Rozmari Petek Rozmari Petek
13.07.2021 21:46
Velenjčan Matej Vranič je v koprodukciji z RTV in fotografi posnel film o divjih živalih in se z njim uvrstil na prestižni ameriški festival
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Živalstvo je pri nas res bogato in mislim, da film Divja Slovenija to odlično prikaže."
Matej Vranič
Matej Vranič pri snemanju več kot šesturne levitve kačjega pastirja
Divja Slovenija

Velenjski fotograf Matej Vranič s svojimi fotografijami divjih živali že leta opozarja nase ne le slovensko javnost, temveč tudi svetovno. Fotografiranju se je pridružilo še snemanje dokumentarcev. Led je leta 2018 prebil s filmom Ptice jezer, njihova vrnitev, ki si ga je bilo mogoče ogledati v slovenskih kinematografih. Takrat se je osredotočil na življenje ob Velenjskem jezeru, tokrat pa v dokumentarcu Divja Slovenija prikazuje še ostale živali Slovenije. Kot pravi, bi se ljudje začudili, kako pestro je živalstvo že okoli našega doma (večinoma so dejavni nočni obiskovalci). "Celo sokoli so v mestu že nekaj običajnega. Stavbe so visoke, golobov je več kot dovolj ... pač pogoji, ki so jim pisani na kožo oziroma perje," pravi Matej Vranič.

Tokrat dokumentarca ni snemal sam, temveč so pri njegovem nastajanju sodelovali mnogi priznani slovenski fotografi in snemalci. Večinoma so si ravno za snemanje divjih živali morali dokupiti opremo, doda Vranič in ob tem izdatno pohvali požrtvovalnost svoje ekipe. Srčnost in predanost, ki sta ustvarjalce dokumentarca vodili pri njegovem nastajanju, bosta poplačani predvsem s pohvalami in nagradami. To je namreč prvi slovenski film v zgodovini prestižnega mednarodnega festivala Wildlife Conservation Film Festival, ki bo oktobra doživel svetovno premiero v New Yorku. Slovenska premiera filma bo konec avgusta v Arboretumu Volčji Potok. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta