Dominika Švarc Pipan premierju Golobu predala poročilo s svojimi ugotovitvami, ne pa tudi odstopne izjave

Luka Mlakar, STA
13.02.2024 10:23

Po naših neuradnih informacijah ta teden še ne gre pričakovati odstopa pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Ta je za Večer danes dejala, da predsedniku vlade zaenkrat ne bo ponudila svoje pisne odstopne izjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominika Švarc Pipan pravi, da za zdaj ne bo podpisala odstopne izjave.
Robert Balen

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je predsedniku vlade Robertu Golobu svoj odstop ponudila prejšnji teden. Kot je razkrila v oddaji Marcel na Televiziji Slovenija, sta se s predsednikom vlade strinjala, da bo ostala na položaju, dokler ne razišče nepravilnosti pri nakupu nove sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani. Premier Golob je nato sporočil, da bo njen odstop sprejel, a je ob tem dodal, da sta se z ministrico dogovorila, da ga predvidoma v roku tedna dni seznani z njenimi končnimi ugotovitvami glede nakupa stavbe na Litijski. Ob tem je napovedal, da bo že v tem tednu začel s pogovori za čimprejšnje imenovanje novega ministra oziroma ministrice za pravosodje.

Ministrica pravi, da še ne bo podpisala odstopne izjave

Premier se je z ministrico sestal popoldne, skupaj sta pregledala poročilo o preverjanju nepravilnosti pri projektu nakupa stavbe na Litijski. Švarc Pipan po srečanju z Golobom ni dajala izjav, je pa pred tem za Večer dejala, da še ni podpisala svoje odstopne izjave. "Predsednik vlade še ni dobil moje odstopne izjave, danes bo najprej dobil poročilo," je dejala ministrica. Na vprašanje, ali to pomeni, da še ne bo podpisala svoje odstopne izjave, je odgovorila, da tega zaenkrat ne bo storila: "Moram se pogovoriti s predsednikom vlade. Nisva se še srečala." Na vprašanje, ali to pomeni, da dejansko ne odhaja s položaja, pa je Švarc Pipan, ki je včeraj izstopila iz SD, ponovila, da s premierjem v zadnjih dneh nista govorila in da se bosta sestala popoldne. Neuradno je v krogih blizu Švarc Pipan mogoče slišati, da ta teden še ne bo odstopila. Kako se bo odločil premier Golob, zaenkrat še ni znano. Na naša vprašanja glede usode ministrice v njegovem kabinetu še niso odgovorili.

Švarc Pipan je Golobu prejšnji teden ponudila svoj odstop, ta pa je sporočil, da ga bo sprejel.
Robert Balen

Ministrica in njena zdaj že nekdanja matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup stavbe na Litijski cesti plačalo 7,7 milijona evrov. Prodajalec stavbe, gre za poslovneža Sebastjana Vežnaverja, je na drugi strani leta 2017 za omenjeni objekt odštel 1,7 milijona evrov. Švarc Pipan, ki se je podpisala pod prodajno pogodbo, se je v zadnjih tednih s svojo ekipo na ministrstvu podala v razčiščevanje okoliščin omenjena nakupa. Ministrstvo je včeraj razkrilo novo izmero stavbe na Litijski cesti. Površina prostorov znaša 6258 kvadratnih metrov, kar je za tisoč kvadratnih metrov več kot v pogodbi, izhaja iz izvedeniškega mnenja geodeta Branka Kovača.

Tašner Vatovec: Golob naj čim prej sprejme odstop Švarc Pipan

Ministrica trdi, da je bila pri nakupu zavedena s strani uradnikov na ministrstvu, v posel pa so se po njenih besedah vpletali tudi vidni člani SD, med drugim tudi nekdanji generalni sekretar stranke Klemen Žibert, ki je prejšnji teden po plazu očitkov odstopil s položaja. Afera je zatresla vrste SD, ki se predvidoma sredi aprila podaja na volilni kongres. Na čelu stranke bo vsaj do takrat ostala Tanja Fajon, Žiberta pa je medtem na položaju generalnega sekretarja stranke začasno nasledil predsednik konference SD in državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež. Čeprav v SD doslej niso skrivali nezadovoljstva zaradi Golobove podpore Švarc Pipan, je Frangež včeraj dejal, da so v stranki odločeni, da bo vlada dokončala svoj mandat in da bo SD pri tem aktivno sodelovala. Odločitev SD, da ostane v vladi in da nadaljuje z delom v koaliciji, so danes pozdravili v Levici. Vodja poslancev najmanjše vladne stranke Matej Tašner Vatovec je dejal, da SD štejejo za tvornega koalicijskega partnerja.

Premier naj čim prej sprejme odstop Švarc Pipan, je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.
Sašo Radej

"Mislim, da tudi prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred nami imamo število pomembnih projektov, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi," je poudaril Tašner Vatovec. Ob tem je dodal, da bi Golobovo obvestilo o odstopu Švarc Pipan v državnem zboru pričakoval že včeraj, vsekakor pa danes oziroma čim prej. Kot je ocenil, mora koalicija "snežno kepo", ki jo sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti, in se posvetiti programsko pomembnejšim stvarem za koalicijo: "Ob tem pa seveda naredimo vse za to, da se tovrstne prakse ne bodo ponavljale."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta