(REKLI SO) Luka Lisjak Gabrijelčič o krizi SD: Mreža interesov s hudim pomanjkanjem etike in vizije

12.02.2024 18:00

Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar, politični analitik, v kolumni v Delu o socialdemokratskih zagatah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"SD je bila pred dvema desetletjema, ko so bili le redki člani sedanjega vodstva aktivni v politiki (in še ti šele na štartnih pozicijah svoje kariere), stranka z jasno identiteto, zvestimi volivci in razvejeno strukturo, enakomerno razporejeno po terenu. Ta identiteta ni bila nujno privlačna. Bila je pač klasična vzhodnoevropska postkomunistična stranka, ki se je poskušala spremeniti v socialdemokratsko silo po zahodnoevropskem zgledu v času, ko je evropska socialdemokracija zašla v krizo. Ko je njena transformacija v stranko 'tretje poti' trčila ob trojno oviro (neskladnost te usmeritve z željami večjega dela njenih volivcev, popolna neprimernost kadrov, ki naj bi ta prehod izpeljali, in čas globalne finančne krize, ki je bil za takšne poskuse najmanj primeren), je zašla v krizo identitete. Preživeti ji jo je uspelo ravno zaradi podedovane strukture: uveljavljene 'blagovne znamke'. /.../

Andrej Petelinšek

Ljudje, ki so vanjo vstopali zaradi perspektive hitrega napredovanja, bodo morali vzeti na znanje naglico, s katero je bila stranka pripravljena vreči pod vlak lastno ministrico, da bi od sebe odvrnila neprijetne žaromete javnosti. Če se izkaže, da je angažma v SD enako podoben kometu kot angažma v vsakokratnem 'gibanju novih obrazov' – zakaj potem izbrati šibkejšo silo? Ljudje pa, ki so v SD vstopili iz iskrene želje po tvornem sodelovanju pri naprednih politikah, bodo težko pozabili cinizem, s katerim se je pretendent za naslednjega predsednika norčeval iz ministrice Dominike Švarc Pipan, češ da je 'spregledala kot Esmeralda'. Realnost, ki jo je spregledala ministrica – da je SD dobro organizirana mreža interesov s hudim pomanjkanjem etike in vizije – je namreč nekaj, kar so ljudje pripravljeni odpustiti velikim in močnim, nikoli pa majhnim in šibkim." (dr)

 

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta