Dominika Švarc Pipan: "Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder ..."

Va
08.02.2024 19:32

Razčiščevanje, kdo je kdo v aferi sodna stavba, ministrica, ki je predsedniku vlade v začetku tedna ponudila odstop, nadaljuje na facebooku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominika Švarc Pipan na seji komisije DZ za nadzor javnih financ. 
Matija Sušnik/DZ

Pravosodna ministrica je dan po vroči seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ prepir z vodjo poslanske skupine SD Janijem Prednikom preselila na družbeno omrežje.

"Meni se zdi, da je ministrica v tem primeru kot neka Esmeralda, ki je po letu in pol ministrovanja spregledala. Ne vem, ali je prej sploh ni bilo na ministrstvu," je Švarc Pipan v sredo med drugim očital še vedno njen strankarski kolega Prednik. "Ne poznam države na svetu, kjer bi minister, ki je podpisnik pogodbe, na kateri je sum korupcije, sam preiskoval ta posel," ji je navrgel zaradi afere sodna stavba, Švarc Pipan pa mu je zagrozila s tožbo.

"Pogosto in upravičeno vprašanje mnogih: Zakaj sem prva dva tedna po izbruhu afere posel branila, nato pa 'obrnila ploščo'?" je ministrica objavila na praznični dan. Razlogov je več, navaja Švarc Pipan in najprej ponovi, da je bila do menjave na čelu generalnega sekretariata ministrstva (25. januarja) odrezana od pravih informacij in dokumentacije. "Sledila so še druga sporočila, pojasnila, nova odkritja - še vedno skoraj vsak dan."

(VIDEO) V parlamentu izbruhnil spor med Dominiko Švarc Pipan in Janijem Prednikom. Ministrica poslancu zagrozila s tožbo

Sumi zunanjega vmešavanja v posel (misli medtem odstopljenega glavnega tajnika SD) so se ji porodili "med 11. in 12. januarjem (menjava telefonov) in potrdili 25. januarja, ko sem prvič videla sms Klemna Žiberta mojemu vodji kabineta (sms z dne 18.12. 2023). Najprej sem s sumi seznanila predsedstvo SD, v pričakovanju, da bodo želeli stvari preveriti, raziskati in reagirati odgovorno. Namesto tega sem doživela verbalne napade članov predsedstva in poziv k odstopu. Takrat mi ni preostalo drugega, kot da svoje sume razgalim tudi javno ... Tudi predsednik vlade Golob pa je upravičeno pričakoval, da te sume čimbolj preverim in pojasnim."

"Intenzivno preverjanje dokumentacije in informacij ter indicev nepravilnosti sem začela preverjati šele po prihodu novega generalega sekretarja in po moji vrnitvi v službo 29. januarja," navaja dalje Švarc Pipan, ki je vmes imela izredni dopust zaradi smrti v družini.

"Esmeralda je spregledala, je rekel Stevie Wonder, Da, globoko žal mi je za vse, česar nisem vedela in spregledala prej. A vseeno bolje pozno kot nikoli. Nekateri ne bodo spregledali nikdar." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta