(FOTO) Tanja Fajon po zaupnico na kongres. Dominika Švarc Pipan: Hvala za rože in srečno, SD!

L. M., JMC, STA, Va
12.02.2024 15:09

Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave na konferenci stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon bodo kongres predvidoma izpeljali 13. aprila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
SD bi novo vodstvo lahko dobila že sredi aprila.
Robert Balen

SD bi lahko še pred junijskimi evropskimi volitvami dobila novo vodstvo. Predsednica SD Tanja Fajon na vprašanje, ali bo spet kandidirala za predsednico stranke, ni hotela neposredno odgovoriti. "Danes ne odhajam ne jaz niti vodstvo stranke," je dejala Fajon in dodala, da do nadaljnjega ostaja predsednica stranke. Ob tem je vnovič poudarila, da ni človek, ki bi skočil z "barke, ki se maje", ter da bodo volilni kongres sklicali na njen predlog. Prav tako je predsedstvo stranke potrdilo njen predlog, da Klemna Žiberta, ki je prejšnji teden ob razčiščevanju afere sodna stavba odstopil s položaja, začasno nasledi Matevž Frangež. Ta dva njena predloga sta bila danes na mizi, je povedala Fajon in dodala, da je SD ob "tolikšni energiji in tako polni dvorani" še kako živa. Z volilnim kongresom pa bodo po njenih besedah v stranki postavili trdne temelje za naprej.

Švarc Pipan: Z izključevanjem se ne da rešiti stranke

Med članstvom je bilo v zadnjih dneh zaznati pozive k odstopu celotnega vodstva na čelu s Fajon, slišati je bilo tudi pomisleke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji. Fajon je sicer po sestanku SD s premierjem Robertom Golobom dejala, da na obeh straneh obstaja želja po nadaljnjem sodelovanju, je pa priznala, da je zaupanje med koalicijskimi partnerji načeto. K temu je pripomoglo Golobovo odlašanje glede politične usode pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan. Slednja je sicer prejšnji teden po več pozivih matične stranke SD predsedniku vlade ponudila svoj odstop, Golob pa je sporočil, da ga bo sprejel po tem, ko ga bo predvidoma v roku enega tedna seznanila s svojimi končnimi ugotovitvami glede nakupa nove sodne stavbe na Litijski cesti. V SD niso skrivali nezadovoljstva zaradi premierjeve podpore Švarc Pipan, a je Frangež danes dejal, da so odločeni, da bo vlada dokončala svoj mandat in da bo SD pri tem aktivno sodelovala.

Matevž Frangež je dejal, da so v SD odločeni, da bo vlada dokončala svoj mandat.
Robert Balen

Švarc Pipan, ki uradno še ni odstopila s položaja, je danes izstopila iz SD. "Verjamem v socialno demokracijo, ne verjamem pa več v njeno spoštovanje znotraj – vodstva – stranke SD. Pripravljena sem bila sodelovati pri prečiščenju stranke, pri njenem preporodu, opozarjala, da tako ne gre več naprej, vodstvo pozivala k samorefleksiji in internemu očiščenju spornih praks. A vabila na današnjo sejo konference SD, čeprav sem njena članica, nisem prejela. Tako kot ne vabila na sejo predsedstva, čeprav sem prav tako njegova članica. Vodstvo stranke z menoj že dva tedna ne komunicira ničesar. Z izključevanjem se stranke SD ne da rešiti. Tisti, ki v socialno demokracijo verjamejo in jo tudi živijo, zaslužijo več. Hvala za rože in srečno, SD!" je na Facebooku zapisala Švarc Pipan. Po napovedih bo premier njen odstop sprejel še ta teden, prav tako pa bo v naslednjih dneh začel z iskanjem kandidata za novega ministra. Kot je znano, bo vodenje pravosodnega resorja do imenovanja novega ministra začasno prevzel predsednik vlade.

Razščiščevanje afere sodna stavba je drastično oklestilo rejtinge druge največje vladne stranke. Če bi bile volitve jutri, SD ne bi prestopila štiriodstotnega parlamentarnega praga, je pokazala najnovejša javnomnenjska raziskava Mediane za Delo. Podpora SD je namreč v zadnjem mesecu s 7,5 strmoglavila na 2,6 odstotka, kar po poročanju Dela predstavlja najslabši rezultat stranke po letu 2005. Tanja Fajon je na lestvici najbolj priljubljenih politikov pristala na zadnjem 20. mestu, Dominika Švarc Pipan, ki je ob razčiščevanju nakupa stavbe odkrito izpostavila tudi člane SD, konkretno Žiberta, ki je prejšnji teden nepreklicno odstopil s položaja glavnega tajnika SD, se je medtem na lestvici povzpela na peto mesto, na drugo mesto pa se je zavihtel gospodarski minister Han. Afera sodna stavba je sicer oklestila tudi podporo Golobovi vladi. Delo slednje je kot negativno ocenilo več kot 55 odstotkov, kot pozitivno pa manj kot 15 odstotkov anketirancev.

Katič: Stranka se mora pripraviti na menjavo vodstva

"Rezultat ankete je pričakovan in je posledica enega dogodka, v katerem smo bili vsi člani SD, vključno z vodstvom, po mojem neutemeljeno obremenjeni in kriminalizirani. Na to smo že večkrat opozarjali in na to bomo opozorili tudi danes na konferenci, kjer se bomo srečali v zelo velikem številu. Temeljito se bomo pogovorili o tem, kaj je tisto, kar je bilo narobe v preteklosti s strani naših koalicijskih partnerjev in kaj je narobe z nami samimi. Ko bomo rešili to vprašanje, bomo vedeli, kako naprej," je razmere v SD ob robu obiska v Mariboru komentiral kohezijski minister iz vrst SD Aleksander Jevšek. Da rezultat ankete za stranko ne predstavlja nobenega presenečenja, se je strinjal tudi gospodarski minister iz v kvote SD Matjaž Han: "Nekaj bi bilo narobe, če pri tej zgodbi ne bi doživeli takega padca, ampak verjamem, da ko enkrat padeš, se lahko spet tudi dvigneš – seveda s pravo vizijo in pravim pogledom."

Vidni člani SD poudarjajo, da mora Fajon sama sprejeti odločitev glede svoje nadaljnje poti.
Robert Balen

Na vprašanje, ali bo stranka ostala v koaliciji ali ne, je Jevšek odgovoril, da sam meni, da so v SD v vlado vstopili zato, da bodo uresničevali koalicijsko pogodbo in delali za dobro ljudi. "Tu ni odstopanja in po tej poti je treba iti naprej. Potrebno je vzpostaviti čim višji nivo medsebojnega zaupanja med koalicijskimi partnerji in se usmeriti v cilje, ki jih naša družba in naši ljudje pričakujejo od nas," je dejal Jevšek. Na vprašanje, ali bodo Fajon pozvali k odstopu, pa je odgovoril, da se bo o tem morala odločiti sama: "Pri nas imamo statutarna pravila, ki določajo v katerih primerih in na kak način vodstvo stranke odstopa ali ne odstopa." Bivši prvak SD Dejan Židan je ocenil, da je Fajon dobra predsednica stranke in dodal, da mora sama povedati, kakšna bo njena pot, nekdanja obrambna in pravosodna ministrica iz vrst SD Andreja Katič pa je dejala, da verjame, da bodo z iskrenim pogovorom in načrti ožjega vodstva, morebiti tudi za druga imena, ki bi vodila stranko, uspešno šli čez evropske volitve. Zagotovo pa se mora stranka pripraviti na menjavo vodstva, če želi še kdaj prestopiti prag parlamenta, je dodala Katič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta