Dražba počitniških hišk Primorja na Cresu: Skupno za pet hišk iztržili več kot trikratnik izklicne cene

M.R.
24.11.2021 15:29

Danes je potekal prvi sklop dražb počitniških hišk propadlega gradbenega podjetja Primorje. Gre za hiške v naselju Stara Gavza na Cresu. Skupno bo naprodaj 38 hišk, samo danes pa jih je bilo na dražbi pet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naselje Stara Gavza, ki ga prodaja stečajni upravitelj Primorja 
Kf Finance

Prva, ki je imela danes najvišjo izklicno ceno 90.020 evrov, je bila po poročanju spletnega portala N1 prodana za kar 235 tisočakov. Hiška ima štiri ležišča (100 x 200 cm), skupno pa meri 46,63 kvadratnega metra, z zemljiščem 63 kvadratnih metrov.

Finance poročajo, da so danes za pet hišk iztržili kar 1,2 milijona evrov, pa čeprav je bila izklicna cena vseh petih hišk skupaj 378.202 evra. Ob tem na portalu N1 dodajajo, da so štiri hiške kupili slovenski državljani, eno pa tuji državljan. Za današnjo prodajo petih hišk je bilo vplačanih preko 600 varščin, še poročajo Finance.

Najvišjo ceno je dosegla hiška, velika vsega dobrih 40 kvadratnih metrov, ki je bila prodana za 360 tisoč evrov. Njena izklicna cena je znašala 77.816 evrov. Še ena hiška z enako površino je bila prodana za 270 tisoč evrov. 

Najmanjša hiška, med temi, ki so danes dobile nove lastnike, ima nekaj manj kot 33 kvadratnih metrov površine in dve ležišči, ostale tri pa so bile velike 40,25 kvadratnih metrov in imajo po tri ležišča. Izklicne cene za te tri hiške so znašale 77.816 evrov, manjša pa je bila ponujena po izklicni ceni 63.734 evrov. 

Po današnji dražbi sledi na portalu eborza.si še šest sklopov dražb. Zadnji se bo odvil 19. januarja 2022. V predzadnjem sklopu 12. januarja bo naprodaj tudi najdražja, hkrati pa tudi največja počitniška hiška, ki ima šest ležišč in meri slabih 73 kvadratnih metrov. Izklicna cena za to hiško znaša 127.156 evrov. 

Notranjost hiške
Kf Finance

Stara Gavza je od mesta Cres oddaljena slaba dva kilometra. Hiške so bile zgrajene med letoma 1978 in 1981, šest hišk pa je bilo leta 2007 obnovljenih. 

Pretekli teden je stečajni upravitelj primorja Rudolf Hramec za Večer dejal, da je povpraševanje po hiškah veliko in da pričakuje "pomembno zvišanje izklicnih cen" na dražbi. Kupnine bodo del splošne stečajne mase. 

Kf Finance

Primorje je namreč v stečaju od junija 2012. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih za 700 milijonov evrov terjatev, priznanih in zapadlih jih je bilo nekaj manj kot 300 milijonov. Prednostne so bile terjatve delavcev, ki so bile v celoti poplačane.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta