Druga interpelacija ta teden: Janez Cigler Kralj pravi, da je storil vse, kar je bilo možno

Tanja Fajnik Milakovič
18.03.2021 19:25
Opozicija ministru očitala neučinkovito ukrepanje v domovih, soodgovornost za širjenje okužb na delovnih mestih, šepajoč socialni dialog in koruptivno ravnanje v primeru Zavoda Iskreni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da je z ekipo storil resnično vse, kar je bilo v njegovi moči, je minister prepričeval poslance. 
Robert Balen

Druga interpelacija ta teden. Tokrat na zagovoru minister za delo Janez Cigler Kralj. Poslanci LMŠ so interpelacijo vložili skupaj s poslanci SD, Levice in SAB, za obravnavo predloga pa dobili na voljo več kot 16 ur in pol. V Desusu so napovedali, da se bodo o glasovanju odločili po razpravi, v SNS pa interpelacije ne bodo podprli.

Poslanka Jerca Korče (LMŠ) je v obrazložitvi interpelacije o delu ministra izpostavila, da je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje do 16. marca z novim koronavirusom okuženih 202.572 ljudi, umrlo pa jih je 4224, med njimi je bilo 12.155 okuženih oskrbovancev v domovih za starejše, umrlo pa je 2058 okuženih oskrbovancev. "Lahko obračate in skušate omiliti, a zaman - številke so alarmantne," je poudarila. Ob tem se je vprašala, koliko smrti bi lahko preprečili, če bi bili odzivi odgovornih drugačni, pravočasni, skrbni, srčni in pravilni. Ministru je očitala subjektivno in objektivno odgovornost, ker domov za starejše ni pripravil na pričakovani drugi val epidemije. Poudarila je, da je Cigler Kralj lani spomladi poznal vse zablode in težave prvega vala, vsa opozorila stroke. "Nepriprava, neukrepanje ali prepozno ukrepanje, ignoranca in hkratno leporečenje o pripravah, preučevanju alternativnih možnosti, pošiljanje neizvedljivih usmeritev domovom - vse to, minister, je odraz malomarnosti, je nevestno delo v službi," je ocenila. Ob tem je poudarila, da dotrajanost marsikaterega doma in pomanjkanje vlaganj v preteklosti nista opravičilo za ministrovo neravnanje.

Ministru so v interpelaciji očitali tudi soodgovornost za širjenje okužb na delovnih mestih, saj da ni pripravil ustreznih popravkov delovnopravne zakonodaje, "šepajoč socialni dialog" in koruptivno ravnanje pri financiranju nevladne organizacije Zavod Iskreni.

Minister je v svoj zagovor poudaril, da si je treba priznati, da je celotna oskrba starejših to krizo "pričakala na kolenih, popolnoma nepripravljena, kadrovsko, finančno in prostorsko zanemarjena". Z ekipo pa je storil resnično vse, kar je bilo v njegovi moči, da so epidemijo v domovih starejših obvladovali v okviru danih razmer in možnosti, je zagotovil. Glede očitkov pri dodelitvi sredstev Zavodu Iskreni pa pojasnil, da se je iz vseh organov zavoda izključil pred prevzemom ministrske funkcije. Sicer pa so po njegovih besedah vso dokumentacijo predali pristojnim organom in upa, da se bo zadeva čim prej zaključila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta