Državne finance: "Zaklenili" rekordno nizke obrestne mere

Darja Kocbek Darja Kocbek
28.01.2021 06:00
Slovenija je izdala nove evrske obveznice v vrednosti 500 milijonov evrov z zapadlostjo leta 2081, torej čez 60 let, in obrestno mero 0,7 odstotka. Po mnenju ekonomistov je takšno zadolževanje zaradi nizkih obrestnih mer smiselno.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpora opozicijski ideji konstruktivne nezaupnice raste, a glasov v DZ za zdaj ni dovolj.
Robert Balen
Davorin Kračun: "Finančni minister meni, da so opravili glavnino dela že s predvidenim znižanjem deleža javnega dolga z 71 odstotkov BDP na 67 odstotkov."
Robert Balen
Pomembno je, da zadolženost države ostane precej pod povprečno zadolženostjo držav evrskega območja. 
Reuters

Slovenija se je zadolžila z izdajo nove evrske obveznice v vrednosti 500 milijonov evrov z zapadlostjo leta 2081, torej čez 60 let, in obrestno mero 0,7 odstotka. Ta je primerljiva z obrestnimi merami, po katerih se zadolžujejo države, kot sta Francija in Belgija, navajajo na ministrstvu za finance.

Po podatkih agencije Bloomberg je Slovenija četrta država v srednji in vzhodni Evropi, ki se je zadolžila z rokom vračila 50 ali več let. Pred njo so se za 50 let zadolžile Poljska, Slovaška in Češka. Slovenija je s tem, ko je v začetku januarja že najela za dve milijardi evrov novega dolga z rokom za odplačilo 30 let, tudi med prvimi članicami EU, ki so se letos že zadolžile.

Predsednik fiskalnega sveta dr. Davorin Kračun nam je pojasnil, da fiskalni svet redno spremlja izvajanje proračunov države in tudi upravljanje dolga sektorja država. "Ocenjujemo, da so razmere na finančnih trgih v splošnem trenutno ugodne in da je v danih razmerah tovrstno zadolževanje smiselno ob upoštevanju donosnosti, ki jih zahtevajo investitorji glede na pričakovano gospodarsko rast na dolgi rok," pravi Kračun.

Davorin Kračun: "V danih razmerah je tovrstno zadolževanje smiselno."
Robert Balen

Pri tem spomni, da je pri vsakršnem zadolževanju treba nujno opozoriti na dejstvo, da je dolg sektorja država v zadnjem letu hitro porasel, čeprav z 78,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) še zaostaja za povprečjem evrskega območja. Pomembno je, da zadolženost sektorja država v Sloveniji ostane precej pod povprečno zadolženostjo držav evrskega območja, kar predvidevajo tudi osnovni srednjeročni scenariji. Hkrati je treba sredstva, pridobljena z zadolževanjem, sploh za tako dolgo obdobje, nujno nameniti za povečevanje dolgoročnega gospodarskega potenciala. "Le tako bodo stroški financiranja dolga v prihodnje ostali vzdržni tudi ob morebitnem dvigu obrestnih mer v prihodnosti in se bo gradila osnova, na podlagi katere bo mogoče dolgove v prihodnje tudi odplačati," še opozarja Kračun.

France Križanič: "Dolg državnega proračuna je decembra 2008 znašal 8,3 milijarde evrov, konec tretjega četrtletja 2020 pa 36,7 milijarde evrov."
Robert Balen

Nekdanji minister za finance France Križanič nam je pojasnil, da je na splošno zadolžitev z daljšo ročnostjo ob nizki in fiksni obrestni meri v domači valuti (torej evru) ugodnejša od srednjeročne zadolžitve po fleksibilni obrestni meri ter v tuji valuti (na primer dolarjih, švicarskih frankih …). Ob tem dodaja, da je dolg slovenskega državnega proračuna decembra 2008 znašal 8,3 milijarde evrov, konec tretjega četrtletja 2020 pa 36,7 milijarde evrov.

Od začetka leta 2009 do tretjega četrtletja 2020 je po podatkih statističnega urada v slovenskem javnem sektorju nastal primanjkljaj v skupni višini 19,4 milijarde evrov. Po denarnem toku (upoštevana so le izplačila in prejemki, ne pa terjatve) ta primanjkljaj znaša 10,6 milijarde evrov, navaja Banka Slovenije.

Če upoštevamo primanjkljaj, ki ga je izračunal statistični urad in s tem tudi prevzete obveznosti (te so se med začetkom 2009 in tretjim četrtletjem 2020 povečale za 8,8 milijarde evrov), ga odštejemo od povečanja javnega dolga 2008 do prvega četrtletja 2020 in odštejemo še 3 milijarde evrov (merjeno po denarnem toku), ki jih je slovenska država "vrgla stran" v projektu neracionalne "sanacije bank", po Križaničevih besedah vidimo, da je slovenska država v bankah, gospodarstvu in tujini ustvarila 6 milijard evrov plasmajev, ki še niso izgubljeni.

Jože P. Damijan: "Dolg je pametno porabiti za infrastrukturo in spodbujanje digitalnih in zelenih naložb."
Robert Balen

Če bi bilo povečanje javnega dolga od 2009 do prve polovice 2020 vezano le na kritje javnofinančnega primanjkljaja vključno s prevzemanjem novih obveznosti, bi v Sloveniji konec septembra 2020 dolg širše države znašal 30,7 milijarde evrov. To je 63 odstotkov slovenskega BDP, kar je blizu maastrichtske omejitve 60 odstotkov BDP, razlaga Križanič.

Da je odločitev o izdaji 60-letne obveznice pametna, je prek twitterja sporočil profesor na ljubljanski ekonomski fakulteti Jože P. Damijan. Treba je "zakleniti" sedanje rekordno nizke obrestne mere in seveda ta dolg pametno porabiti za infrastrukturo in spodbujanje digitalnih in zelenih naložb, je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta