DVK ni razrešila Dušana Vučka, predlog Zadergala iz SDS so zavrnili

Va
21.07.2022 16:52

"Gre za posledico dejstva, da svoje delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno," se je na očitke pred glasovanjem odzval Vučko. Kaj pa popravljanje izračuna poslanskih mandatov tik pred uradnimi rezultati in zmeda z glasovanjem v tujini?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dušan Vučko
Robert Balen

Članica in člani Državne volilne komisije (DVK) so z večino glasov (4:2) zavrnili predlog člana DVK Draga Zadergala, naj razrešijo direktorja Službe DVK Dušana Vučka.

Kaj je član SDS očital?

Zadergal, vplivni član stranke SDS, je predlog za razrešitev utemeljil z navedbami o nevestnem in nepravilnem delu ter zanemarjanju in malomarnem opravljanju dolžnosti pri vodenju Službe DVK v več primerih: pri tehničnih nalogah za pravilno objavo začasnih in delnih izidov aprilskih volitev v državni zbor, pri tisku glasovnic in pri postopku izredne odpovedi javni uslužbenki Državne volilne komisije. Med razlogi za predlagano razrešitev je navedel tudi, da je Vučko spregledal elektronsko pošto predstavnika kandidatne liste SDS o postavitvi znakov list na glasovnici ter da na sejo DVK ni uvrstil informacije o tem, katere liste kandidatov so bile vložene s podporo podpisov poslank in poslancev.

Vučka predlog za njegovo razrešitev ni presenetil, je povedal, saj da gre za sklepno dejanje vsega, česar je bil kot direktor službe deležen vse od razpisa letošnjih volitev v državni zbor in tudi že pred tem.

"Gre za posledico dejstva, da svoje delo opravljam zavzeto, strokovno in neodvisno ter vedno podam svoje stališče glede posameznih vprašanj," se je na Zadergalov predlog odzval Vučko. Po njegovem je bilo za Zadergala in stranko SDS zelo moteče zlasti njegovo stališče o nujnosti spoštovanja zakona glede pluralne sestave volilnih odborov. Vse očitke iz predloga za razrešitev je zanikal, so sporočili iz DVK.

Vučko pravi, da je preprečil ugotovitev napačnega rezultata parlamentarnih volitev

Po direktorjevih besedah nikakor ne drži, da naj bi bil povzročil škodo komisiji, ker naj ne bi bil zagotovil uporabe modula za pravilni izračun poslanskih mandatov. Resnica je po njegovih besedah povsem nasprotna. "Če svojega dela ne bi opravljal izjemno skrbno, vestno in odgovorno, bi bili potrjeni napačni mandati, saj zelo verjetno še danes ne bi vedeli, da je pri računalniškem izračunu poslanskih mandatov prišlo do napake," je dejal Vučko. Po njegovih besedah se je treba zavedati, da so izidi volitev dokončni šele, ko jih DVK potrdi na seji s sprejetjem zapisnika o ugotovitvi izida volitev.

Zanikal je tudi očitke glede zamude pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino. Vučko obžaluje, da pristojno ministrstvo oziroma vse vlade od leta 2012 niso pripravile nujne spremembe zakonodaje, s katerimi bi lahko odpravili težave pri pošiljanju volilnega gradiva v tujino in pri upoštevanju glasovnic iz tujine ob ugotavljanju končnega izida volitev.

Direktor Službe DVK je potrdil, da je ob obilici dela pred volitvami res nehote pozabil na sejo DVK uvrstiti točko o seznanitvi s tem, katere kandidatne liste so podprte s podpisi poslancev (česar zakonodaja sicer ne nalaga), za kar se je tudi opravičil. Vendar pa to ni v ničemer vplivalo na potek volitev ali na možnost kandidiranja na volitvah, je zatrdil. Ključno je namreč, da so bile z omenjenimi podatki seznanjene volilne komisije volilnih enot, ki so pristojne za kandidacijski postopek, in torej ni bila nikomur povzročena nikakršna škoda oz. ni bilo nikakršnih posledic.

V zvezi z očitki, ki se nanašajo na izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi javni uslužbenki, pa je pojasnil, da je postopal v skladu z zakonodajo. Njegova dolžnost je, kot je dejal, da ob ugotovljenih kršitvah podrejenih ustrezno ukrepa, so sporočili po seji DVK.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta