Zakaj so logotipi strank na levem robu glasovnice? Stranka SDS se je pritožila

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
14.04.2022 14:52

Tako imenovana leva poravnava preferira stranke, ki imajo daljše ime, to je zelo poenostavljena vsebina ugovora SDS, stranka se sklicuje na parlamentarne volitve 2014, ko je bil logotip postavljen v sredino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasovnica 2018 z znaki strank na levem robu, tam, kjer bodo tudi letos.
Andrej Petelinšek

Čeprav so to nekateri razumeli kot podcenjevanje volivcev, bo sklep o obliki in vsebini glasovnice, ki ga uporablja Služba Državne volilne komisije (DVK), ko za tisk pripravlja glasovnice za volitve, že do naslednjih volitev v državi očitno dopolnjen z natančnejšimi navodili tiskarju o velikosti pisave, poziciji logotipov ...

Kaj se je zgodilo? Tako rekoč glavna razprava se je na seji DVK na Brdu pri Kranju deset dni pred volilno nedeljo nepričakovano razvila zaradi protestnega dopisa predstavnika kandidatne liste SDS, ker so logotipi strank na glasovnicah, ki bodo volivce pričakale na glasovalnih mestih za državnozborske volitve, natisnjeni na levem robu in ne na sredini. 

Zadevo je na seji odprl član DVK Drago Zadergal, strokovni sodelavec SDS, nato je bilo omenjeno, da je slabo vidno tudi na primer kratko ime SD na levem robu (barvne) glasovnice in da to ni kaka estetska kaprica, temveč vsebinsko vprašanje.

Tako imenovana leva postavitev preferira stranke, ki imajo daljše ime, to je zelo poenostavljena vsebina ugovora SDS, stranka se pri tem sklicuje na parlamentarne volitve 2014, ko je bil logotip postavljen v sredino. Rečeno drugače: direktno pred oči volivca. Štiri leta pozneje, 2018, so bili znaki strank na levi strani glasovnice, očitno zato, ker si s tem ni nihče razbijal glave, in tako so jih, oblikovalsko običajno, v Cetisu natisnili tudi za letošnje parlamentarne volitve. 

Čeprav so vzorec glasovnice videli tik pred tiskom in niso imeli pripomb, so člani DVK kar lep čas razpravljali, ali bi bilo mogoče vseh 1,7 milijona glasovnic tiskati še enkrat - zato da bodo logotipi na sredini. "V tem trenutku ponovni tisk glasovnic  ni možen," je povedal direktor službe DVK Dušan Vučko. Izvajalec da iz radeške papirnice niti ne bi mogel dobiti papirja, to bi bil enormni strošek, glasovnice so tudi že odpotovale k volivcem v tujino, ne izide se časovno ... 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta