Ema: Neobičajni krvni strdki so zelo redki stranski učinki cepiva AstraZenece. Ni potrjeno, da bi bila starost in spol tveganje

VČ, STA
07.04.2021 16:16
Koristi cepiva so še vedno večje od tveganj v situaciji, ko ga prejmejo milijoni, pravijo pri Evropski agenciji za zdravila. Kaj to stališče pomeni za strategijo cepljenja v Sloveniji?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Evropska agencija za zdravila (Ema) ugotavlja, da je treba neobičajne krvne strdke z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva britansko-švedske družbe AstraZeneca proti covidu-19, so sporočili na sredini popoldanski tiskovni konferenci Eme.

"Cepivo rešuje življenja"

"Naš varnostni odbor je potrdil, da so koristi tega cepiva še vedno večje od tveganj," povedala izvršna direktorica Eme Emer Cooke. Covid-19 je zelo resna bolezen, ki vsak dan v EU vzame na stotine življenj, je rekla, cepivo rešuje življenja in je zelo pomembno v boju proti virusu. Tveganje smrtnosti pri covidu da je veliko večje kot pri teh stranskih učinkih. 

Pojav krvnih strdkov, "ko milijoni ljudi prejmejo cepivo", naj se opredeli kot možne redke dogodke po cepljenju, to je stališče Evropske agencije za zdravila.  

Odgovor imunskega sistema

Večina primerov nevarnih stranskih učinkov je bila zaznana pri ženskah pod 60 let, v povprečju dva tedna od cepljenja. Tako naj bi bilo tudi zato, ker da se to cepivo večinoma uporablja prav za ta del populacije. Ne morejo pa pri Emi potrditi, da bi bila starost ali spol faktorja tveganja.  

A so dodali, da bo AstraZeneca morala pojav krvnih strdkov dodatno preučiti. Pri Evropski agenciji za zdravila kot "edino možno razlago" navajajo odgovor imunskega sistema organizma.  

Države naj pri odločanju o uporabi cepiva AstraZenece upoštevajo konkretno stanje epidemije, pravijo pri Emi. "Pomembno je, da se tako cepljene osebe kot zdravstveni delavci zavedajo znamenj in simptomov teh neobičajnih motenj strjevanja krvi, da jih lahko hitro prepoznajo in čim bolj zmanjšajo tveganje," so  sporočili.

To pravijo v AstraZeneci

V AstraZeneci so nato, po sporočilih iz evropske agencije in iz Velike Britanije, znova zagotovili, da so koristi njihovega cepiva veliko večje od tveganj. "Na splošno sta obe raziskavi znova potrdili, da cepivo ponuja visoko raven zaščite pred covidom-19, in te koristi so še naprej veliko večje od tveganj," so sporočili iz britansko-švedske družbe.

Ema trenutno obravnava tri cepiva: ruski Sputnik V ter cepivi iz evropskega portfelja podjetij CureVac in Novavax. Katero bo naslednje na vrsti za odločitev o odobritvi uporabe na evropskem trgu, izvršna direktorica agencije ne ve, nima kristalne krogle, je rekla na tiskovni konferenci. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta