Jelko Kacin o prihodnjih dobavah cepiv: "To so že zelo velike številke." Po šestih mesecih cepljenje z drugim cepivom?

M.R.
06.04.2021 12:56
Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je sporočil, da bo v aprilu Slovenija dobila 347.019 odmerkov cepiva proti novemu koronavirusu.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
STA

163.800 odmerkov cepiva bo aprila dobavil proizvajalec Pfizer/BioNTech. V Slovenijo bi moralo jutri priti 40.950 odmerkov omenjenega cepiva. Od tega jih bo dobra polovica (21.000) namenjenih ljudem, ki čakajo na drugi odmerek cepiva. Prihodnji ponedeljek naj bi jih prav tako prispelo 40.950, za 2. odmerek cepiva pa jih bo namenjenih 25.000. Tudi 19. aprila se pričakuje enaka količina cepiv, takrat pa bodo skoraj vsi odmerki (38.500) namenjeni drugemu cepljenju. 

V maju naj bi v Slovenijo prispele štiri pošiljke po 35.100 odmerkov Pfizerjevega cepiva, zadnji teden pa 73.710 odmerkov in junija naj bi prihajalo po toliko odmerkov vsak teden. "To so že zelo velike številke," je ocenil Kacin. 

Aprila bosta v Slovenijo prispeli le dve dobavi cepiva Moderna. 14.400 odmerkov naj bi prejeli najpozneje do 11. aprila in nato še 16.000 odmerkov do 19. aprila. Skupno torej 30.400 odmerkov. 

Britansko-švedska družba AstraZeneca naj bi v aprilu dobavila 133.819 odmerkov cepiva in tako zmanjševala zamude. Prva pošiljka je prišla 1. aprila, ko je Slovenija dobavila 45.600 odmerkov, je povedal Kacin in dejal, da je bila to prva velika dobava cepiv te družbe. 

Slovenija bo po njegovih besedah v aprilu dobila tudi 19.000 odmerkov cepiva Janssen (Johnson&Johnson), ki je zdaj že potrjeno za uporabo v EU. Kacin je dejal, da bi lahko prišlo še od 2000 do 2500 odmerkov cepiva več.

Drugo cepljenje z drugim cepivom

Če se bo izkazalo, da bo po šestih mesecih po cepljenju ponovno potrebno cepljenje, bodo ti ljudje dobili takrat praviloma drugo cepivo, kot so ga ob prvem cepljenju, je pojasnil Kacin. "Ko bo sledilo naslednje cepljenje, se ne boste cepili z istim cepivom kot v prvem primeru, ne govorim o prvem in drugem odmerku, ampak če bo jeseni potrebno ponovno cepljenje, bo vsak dobil nov tip cepiva, zato da bi s tem čim bolj zaokrožili odpornost organizma in se na ta način zoperstavili sevom, ki se razvijajo in pojavljajo," je odgovoril na novinarsko vprašanje.

Poudaril je, da bomo "še dolgo" potrebovali cepiva in ob tem čim več različnih vrst cepiv. "Potrebovali bomo cepiva, ki bodo lahko nevtralizirala seve, ki se pojavljajo v teh trenutkih in ki se bodo razvili v prihodnje. Živeti s sevi pomeni redno cepljenje in zagotavljanje varnosti celotnega prebivalstva. Samo popolna precepljenost prebivalstva nam onemogoča ponavljanje razmer, kakršnim smo bili priča lansko leto in ki nas znova ogrožajo v letošnjem letu, ko se nam bolnišnice polnijo, na drugi strani pa zastaja elektivna dejavnost in mnogi drugi pacienti preprosto ne pridejo do ustrezne kakovostne zdravniške in bolniške oskrbe," je še povedal Kacin. 

Ema naj bi se o AstraZeneci izjasnila do konca tedna

Komentiral je tudi postopek, ki ga vodi Evropska agencija za zdravila (Ema) v zvezi s cepivom AstraZenece in krvnimi strdki. Povedal je, da je treba počakati na končne ugotovitve te skupine Eme. "Težko je verjeti, da bi AstraZeneca kar nenadoma postala neprimerna za celotno prebivalstvo. Če so kategorije, ki so nekoliko bolj ogrožene, posebej mlade ženske, ki uporabljajo hormonsko kontracepcijo, je to eno vprašanje," je povedal in dodal, da govori na pamet in da nima vseh argumentov, da bi lahko povedal kaj več o tem. Pričakuje, da se bo Ema o tej temi izjasnila do konca tega tedna. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta