Enkrat že obsojeni župnik razrešen, na njegov račun spet prijava zaradi spolnega nadlegovanja

Vanessa Čokl Vanessa Čokl
06.08.2019 11:46

Leta 2010 je bil obsojen na 10 mesecev zapora zaradi dogodka v pripravah dveh deklet na birmo. Zdaj ga mariborska nadškofija, v rednih vsakoletnih avgustovskih kadrovskih premikih, umika iz Makol in Studenic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkev na Remšniku.
Arhiv Večera

"To je nova prijava. Na isto temo, za še starejši dogodek," toliko za Večer pojasni generalni vikar mariborske nadškofije Janez Lesnika. Zdaj 47-letni Anton Kmet, nazadnje župnik v Makolah in soupravitelj župnije Studenice, je razrešen enega in drugega, ker je bil proti njemu na metropolitanskem cerkvenem sodišču uveden preiskovalni postopek. Kdo je Kmet? Postopke proti njemu je civilna oblast začela leta 2007. Slovenjgraško tožilstvo mu je očitalo dve kaznivi dejanji spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let. Dogajalo se je med pripravami na birmo, ko je bil na Koroškem, vodil je župniji Brezno in Remšnik. Otipaval naj bi bil dve mladoletnici, nadlegovani pa se mu nista upali upreti. Leta 2010 je bil obsojen na 10 mesecev zapora, to je nazadnje potrdilo vrhovno sodišče in je decembra 2011 začel prestajati zaporno kazen v mariborskih zaporih. Cerkveni strani se je takrat očitalo, da sama proti spornemu duhovniku ni ukrepala.  
To je ena od skupno 76 premestitev oziroma imenovanj in odpoklicev  duhovnikov v vseh slovenskih (nad)škofijah avgusta 2019, ta mesec je v Katoliški cerkvi vsako leto čas premeščanj. Iz različnih razlogov. Ker so župnije prazne, ker hodijo duhovniki študirat ali se upokojijo, ker so kazensko premeščeni ali umaknjeni ...
"Opozicijski" župnik Bogdan Knavs, frančiškan, ki je nazadnje cerkvenemu vrhu pritisk višal, ko se je v javnem pismu obregnil ob finančno vratolomstvo mariborske nadškofije, ki je zaradi let zgrešenih finančnih odločitev tehnično v stečaju, naslednje leto pa se ji izteče embargo bank na neodplačane kredite, se vrača za gvardijana samostana ter rektorja bazilike na Sveti Gori nad Novo Gorico. Obenem bo kaplan v Solkanu. Vmes je bil župnik v Kamniku. 
Z območja celjske škofije samo ena sprememba, a ne kakršnakoli. Dr. Matjaža Roterja Vatikan prestavlja iz nunciature, veleposlaništva Svetega sedeža, v Kolumbiji v Kanado. Delovno mesto: še naprej tajnik nunciature. Ljubljana? Dr. Matej Pavlič, nazadnje osebni tajnik upokojenega kardinala dr. Franca Rodeta, se je vrnil s študija cerkvenega prava v Rimu in bo poslej župnik v Gorjah na Gorenjskem in sodnik metropolitanskega cerkvenega sodišča v Ljubljani.





 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta