Evropski delegirani tožilci: Tožilski vrh zaskrbljen, ker vlada ne bo upoštevala sodbe upravnega sodišča. Oglasila sta se tožilca

Vanessa Čokl
08.10.2021 11:51
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler
Matej Družnik

Vrhovno državno tožilstvo je zaskrbljeno zaradi odločitve vlade, da sodbe upravnega sodišča v zadevi dveh kandidatov za evropska delegirana tožilca ne bo upoštevala, se je oglasil tožilski vrh, potem ko je vlada v četrtek ministrstvu za pravosodje naložila tretji razpis, če drugega (na katerega sta se prijavila ista tožilca kot prvič) ne bo mogoče končati, medtem ko se s prvim ne misli več ukvarjati.  

Namreč, upravno sodišče je v začetku tedna v upravnem sporu, ki sta ga sprožila kandidata za evropska delegirana tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler, odpravilo sklep vlade (o prvem razpisu) in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, vladi pa naložilo, da v ponovljenem postopku svojo odločitev obrazloži. 

A stališče vlade je, da izreka sodbe upravnega sodišča ni mogoče izvršiti, ker da je bil postopek, v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan z objavo novega javnega poziva. "S tem vlada v konkretnem primeru onemogoča ponovno presojo in preizkus zakonitosti odločitve o seznanitvi s predlaganima kandidatoma. Kot nosilka izvršilne veje oblasti vlada neposredno in očitno krši določila 2. člena o načelu pravne države in prvega odstavka  23. člena ustave o pravici do učinkovitega sodnega varstva," so se oglasili na vrhovnem državnem tožilstvu.   

Že včeraj je reagiral nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar. Da je edino, kar sme in je obenem legitimno, to, da vlada poskuša z izrednimi pravnimi sredtvi doseči drugačno odločitev sodišča, je tvitnil. Ne more pa odločitve sodišča briskirati. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta