Evropski delegirani tožilci: Upravno sodišče bo moralo odločiti, ali je vlada smela razveljaviti prvi razpis

Vanessa Čokl
13.08.2021 10:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Upravno sodišče je kot neutemeljeno zavrnilo zahtevo tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja, naj izda začasno odredbo v zadevi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Bo pa sodišče njuno tožbo obravnavalo prednostno.

Izdaja začasne odredbe je bila zavrnjena, ker, ko sta jo zahtevala, nista navedla okoliščin in dejstev, zaradi katerih bi jima brez odredbe lahko nastala škoda, niti stopnje verjetnosti, da je takšna škoda težko popravljiva, so odločili upravni sodniki. Tožilca sta le trdila, da nov razpis za evropska delegirana tožilca iz začetka julija in vsi kasnejši razpisi ne bodo uspešni.

Na spornem prvem razpisu po odločitvi vlade neimenovana Frank Elerjeva in Oštir sta novo tožbo in zahtevo za izdajo začasne odredbe vložila prejšnji teden. Tožbo sta vložila zoper sklep vlade, sprejet 27. maja, da se razveljavi postopek njunega imenovanja in ponovi razpis, ker da državno-tožilski svet (DTS) ni dal na razpolago vsaj treh kandidatov za eno razpisano mesto, torej skupaj šest, ampak je vladi v potrditev predlagal samo dva - Frank Elerjevo in Oštirja. 

Upravno sodišče je pred več kot mesecem zavrglo prvo tožbo in zahtevo za začasno odredbo v primeru neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Tožnika sta takrat tožbo vložila prezgodaj, saj še nista prejela sklepa vlade o neseznanitvi z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev. Nakar sta tožbo vložila ponovno.

Stališče državno-tožilskega sveta in neimenovanih tožilcev je, da je drugi razpis, ki ga je vlada pravzaprav izsilila, nezakonit. Frank Elerjeva in Oštir sta bila izbrana že v prvem izbirnem postopku, a je vlada kasneje postopek razveljavila in ministrstvu za pravosodje naročila, naj ga ponovi. Zaradi tega je takrat odstopila ministrica Lilijana Kozlovič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta