Evropsko združenje tiskovnih agencij v odprtem pismu Janšo pozvalo k rešitvi spora glede STA

STA, A.L.
12.05.2021 18:13
Evropsko združenje tiskovnih agencij (EANA) je v odprtem pismu premierja Janeza Janšo pozvalo k rešitvi spora glede Slovenske tiskovne agencije (STA). Ob tem je izrazilo zaskrbljenost ob Janševem zapisu na Twitterju, v katerem je direktorja STA Bojana Veselinoviča obtožil, da je sodelavec pri umoru novinarja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ker za to trditev očitno ni nobenih dokazov, v združevanju ta korak obravnavajo kot še en odkrit napad na STA in njeno neodvisnost.

Kot poudarjajo, je jasen dokaz o kakovosti medijske svobode in medijski politiki v državi možno dobiti z opazovanjem odnosa med državo in tiskovno agencijo ter kako oblasti spoštujejo njeno neodvisnost. Če je neodvisnost tiskovne agencije na udaru, vedno zaznajo dve strategiji - pritisk na upravo ali nadzorni svet tiskovne agencije ter zmanjšanje financiranja agencije, piše v pismu, objavljenem na spletni strani EANA.

Izredno so zaskrbljeni, ker sta v Sloveniji trenutno v uporabi obe strategiji. Glede na brutalnost uporabljenih ukrepov je položaj STA po njihovi oceni brez primere. Če se brez oklevanja škoduje ugledu vpletenih oseb, je jasno, da so bile meje civiliziranega javnega pogovora prestopljene, opozarjajo.

V EANA poudarjajo, da tiskovna agencija s posredovanjem preverjenih in neodvisnih novic, ki temeljijo na dejstvih, sodi v infrastrukturo države. Njene storitve močno prispevajo k demokratičnim sistemom, ki sprejemajo odločitve na podlagi dejstev. Zdrav demokratični sistem ne more delovati brez svobodnih medijev, dodajajo.

Večer

Kot še poudarjajo, je STA pomemben del svobodne medijske infrastrukture v Sloveniji. Pred začetkom slovenskega predsedovanja Svetu EU so Janšo pozvali, naj naredi vse, kar je v njegovi moči za rešitev spora na način, da bo neodvisnost STA ostala nedotaknjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta