Fajonova: "Če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali." Bogovič: "Izvoz notranjepolitičnega boja slovenskih socialistov in liberalcev"

Darja Kocbek
10.03.2021 18:55
Evropske poslance levosredinskih političnih skupin skrbi medijska svoboda v Sloveniji, poslanci desnosredinske Evropske ljudske stranke so v glavnem govorili o Madžarski in Pojski.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

To ni bila razprava izključno o medijih, ampak o demokraciji na splošno. Pokazala je, da moramo biti zelo oprezni in previdni v vseh državah članicah, saj kazalnik medijske pluralnosti kaže, da se razmere slabšajo skoraj povsod v EU, je dejala podpredsednica evropske komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova v zaključku današnje razprave o svobodi medijev na Poljskem, Madžarskem in v Sloveniji na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Vera Jourova opozarja, da kazalnik medijske pluralnosti kaže, da se razmere slabšajo skoraj povsod v EU. 
EPA

Po njenih besedah je potreben širši pristop, vzorci so podobni, postopno se izklapljajo varovalke. Izklopi se neodvisno sodstvo, neodvisni mediji, zoži se prostor za civilno družbo. "To je vzorec, ki se je pojavil v vseh prehodih v avtokracijo," je izpostavila Jourova. Za zaustavitev teh trendov je treba narediti več, a pomanjkljivost je, da na ravni EU ni na voljo dovolj izvršljivih predpisov. Zato Jourova razmišlja, da bi pripravila nove ukrepe in nov niz orodij. Mediji namreč niso samo ekonomski subjekti na trgu, pomagati jim je treba, ker je treba državljane objektivno obveščati, volitve morajo biti svobodne in poštene.

Jourova je v uvodnem nagovoru izrazila resno skrb zaradi stalnih poskusov spodkopavanja vzdržnega financiranja in neodvisnosti Slovenske tiskovne agencije (STA) ter pogostih verbalnih napadov na novinarje. To skrb so v svojih razpravah poudarjali tudi poslanci levosredinskih socialistov in demokratov, med njimi slovenska poslanka Tanja Fajon, in liberalcev, med njimi slovenska poslanka Irena Joveva.

"Če v Sloveniji ne bi bilo zares nekaj narobe, o tem ne bi razpravljali," je dejala Tanja Fajon. Opozorila je, da bo brez ukrepanja cena za politično ugrabitev medijev in neodvisnega novinarstva previsoka. Ni ogroženo "le naše zdravje, ogroženi sta svoboda medijev in naša demokracija".

Irena Joveva je povedala, da Slovenija ni Madžarska ali Poljska, je pa na poti tja. Unija si ne sme privoščiti še tretjega v klubu iliberalcev, ki vse vzvode oblasti brezsramno izkoriščajo za grajenje avtokracije. "Počasno, a vztrajno utišanje kritičnih medijev vodi v družbo enoumja alternativne realnosti, prilagojene seveda 'enemu in edinemu'," je opozorila Joveva.

Poslanci desnosredinske Evropske ljudske stranke so večinoma govorili o Madžarski in Poljski. O Sloveniji sta spregovorila slovenska poslanca Romana Tomc in Franc Bogovič. Romana Tomc je med drugim povedala, da vlada ne omejuje nikogar. Nasprotno, mediji in novinarji so bili med krizo deležni izdatne državne pomoči. "Vlada ne ukinja STA. Kot njen lastnik in plačnik pa pričakuje, da agencija poroča o svojem poslovanju. Vendar direktor poročil preprosto noče predložiti," je dejala Tomčeva.

Franc Bogovič je povedal, da je povprečnemu poznavalcu slovenskega medijskega prostora takoj jasno, da je vsaj 80 odstotkov notranjepolitičnih redakcij slovenskih medijev, vključno z javno RTV Slovenija, naklonjenih levosredinskim političnim strankam. Današnja razprava pa je za Bogoviča bila "izvoz notranjepolitičnega boja s strani slovenskih socialistov in liberalcev iz Slovenije v Evropski parlament".

Razpravo o vladnih poskusih utišanja svobodnih medijev na Poljskem in Madžarskem so s Slovenijo razširili na predlog socialistov in demokratov. V Evropski ljudski stranki so razpravi o Sloveniji nasprotovali, podprli so pobudi predsednika vlade Janeza Janše o skupini za ugotavljanje dejstev, ki bi obiskala Slovenijo in se prepričala o razmerah. To povabilo sta danes v svojih nastopih ponovila Tomčeva in Bogovič. Sklepov ali resolucije po razpravi ne bo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta