Fides: Če je zdravstvo prioriteta, bi morala vlada takoj dvigniti plače!

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
15.11.2022 16:10

Tako Gregor Zemljič, ki pravi, da v zdravniškem sindikatu na vladni argument, da za plače ni na voljo več denarja, ne pristajajo. Vlada večini zdravnikov ponuja do 16 odstotkov višje plače.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

"Če je zdravstvo za vlado prioriteta, potem bi morala v tem trenutku, po vzoru okoliških držav, ki so plače v zdravstvu po epidemiji dvignile za 50 odstotkov, takoj dvigniti plače. S tem bi dala jasen signal, da ima resne namene z zdravstvom in da na sistemske spremembe lahko počakamo do leta 2024."

Tako je po še eni etapi pogajanj med vlado in sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, dejal Gregor Zemljič, glavni Fidesov pogajalec. Slednji je opozoril, da se zdravstveni domovi in bolnišnice zaradi odhoda kadra spreminjajo v mesta duhov, zato je takojšnji dvig plač nujnost.

Zemljič je ocenil, da na današnjih pogajanjih o dvigu zdravniških plač niso dosegli večjega približevanja, saj je vladna ponudba daleč od pričakovanj zdravnic in zdravnikov. Spomnimo. Fides je že pred tedni predlagal, da se večini zdravnikov plače dvignejo za 32 odstotkov oziroma osem plačnih razredov, medtem ko vlada večini zdravnikov ponuja med 12 in 16 odstotki višje plače.

Gregor Zemljič, Fides, z ministrovo plačno ponudbo ni zadovoljen.
Robert Balen

V to povišico, ki naj bi bila vredna okoli 40 milijonov evrov, ni vštet štiri odstotni dvig, ki ga bo aprila prihodnje leto deležna večina javnih uslužbencev. Med njimi tudi zdravniki, ki so te dni, tako kot vsi javni uslužbenci, v skladu s splošnim dogovorom prejeli za 4,5 odstotke višje plače.

V Fidesu so tudi prepričani, da vladna ponudba ne le, da ne odpravlja že obstoječih plačnih anomalij, temveč med zdravniki in zobozdravniki ustvarja še dodatna. Zato je kot taka zanje nesprejemljiva. So se pa pripravljeni še naprej pogajati. "Resno pogajati. Pričakujemo, da bo vlada našim argumentom prisluhnila, saj glede na trenutno situacijo v zdravstvu, na argument, da ni več denarja na voljo, ne moremo pristati," je bil jasen Zemljič. Slednji je dejal, da se razhajajo tudi pri časovnici izplačil, a da je vlada danes pri tem vprašanju vendarle pokazala nekaj fleksibilnosti.

Drugi sindikati podpisniki kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, se bodo do vladne ponudbe opredelili do prihodnjega tedna, saj želijo najprej videti, kakšen predlog zvišanja plače bo vlada sindikatom poslala v pogajanjih za dvig plač v zdravstveni negi in socialnem varstvu. "Zdravstvo vidimo kot celoto in kakršnikoli dvigi plač za zdravnike, se morajo odražati tudi pri drugih zaposlenih v timu," je po pogajanjih povedal predsednik Sindikata Kliničnega centra Vladimir Lazić. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je bil skop v izjavi. Povedal je le, da se pogajanja nadaljujejo prihodnji teden.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta