Fortenova in Mercator dokončno v rokah Vujnovca, ki pravi, da ne bo "gazda"

Srečko Klapš Srečko Klapš
19.07.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pavao Vujnovac v intervjuju za Večernji list: "Lahko rečem, da ne bomo pristali na morebitno izsiljevanje zaradi kratkega časa do refinanciranja dolga. Pri tem je najbolj pomembno, da dosežemo vzdržno financiranje, kar doslej ni bilo."
Bobo

Fortenova skupina je objavila, da je nizozemsko podjetje, ki obvladuje njeno holdinško strukturo, Fortenova Group TopCo B.V., uspešno zaključilo transformacijo lastniške strukture. S to finančno operacijo se je Fortenova znebila ruskih in beloruskih sankcioniranih delničarjev. Gre za ruski banki Sberbank in VTB. "Posledično Fortenova v lastniški strukturi nima niti enega sankcioniranega delničarja. Po zaključku postopka registracije, v katerem so bile vse nesankcionirane osebe in osebe, ki niso iz Rusije ali Belorusije, upravičene do pridobitve deleža pod enakimi pogoji kot Open Pass, je ta postal večinski delničar z deležem 93,78 odstotka v podjetju Iter BidCo B.V. Za sodelovanje v novi lastniški strukturi se je odločilo več kot 80 manjšinskih delničarjev, ki imajo skupaj 6,22-odstotni delež."

Glede na to, da je družba Open Pass s sedežem na Malti, ki je v lasti enega najbogatejših Hrvatov Pavaa Vujnovca, presegla 85-odstotni prag, mora podati zavezujočo ponudbo za vsa depozitarna potrdila, ki niso v njegovi lasti, in po ceni, ki je enaka ceni vpisa za podjetje Iter BidCo B.V. S tem imajo manjšinski delničarji, ki so se predhodno odločili ostati v lastniški strukturi Fortenove, možnost prodaje svojega deleža, če se tako odločijo.

Pred Fortenovo še zahtevno refinanciranje 1,2 milijarde evrov dolga

V Fortenovi pojasnjujejo, da je bil cilj te transakcije preprečiti nadaljnje težave pri financiranju in operativnem poslovanju, ki so nastajale zaradi sankcioniranih ruskih in beloruskih delničarjev. Od predvidenih 660 milijonov evrov je bil znesek 500 milijonov evrov poravnan ob sklenitvi transakcije. Preostalih 160 milijonov evrov pa bodo delničarji, ki so se odločili za prodajo, prejeli, če bo Fortenova dosegla določene finančne cilje, predvsem bolj vzdržno financiranje. Delničarji si lahko obetajo še dodatno poplačilo, če bo v naslednjih treh letih prišlo do prodaje Fortenove ali uvrstitve družbe na borzo.

Nad Fortenovo pa še visi v septembru leta 2023 podpisana pogodba o izdaji obveznic v znesku 1,2 milijarde evrov, za katere plačuje visoko, 18-odstotno obrestno mero. Sedanji upniki - skladi, ki jih vodi ameriški HPS Investment Partners - pa imajo še vedno zastavno pravico na kapitalu in premoženju skupine, prenesenem na nove lastnike. Pavao Vujnovac v intervjuju za hrvaški Večernji list pojasnjuje, da se brez rešitve bremena sankcioniranih lastnikov o refinanciranju ne bi mogli resno pogajati: "Obstaja interes tako institucionalnih vlagateljev kot poslovnih bank v regiji. Razumljivo je, da te gledajo na lastne poslovne interese. Lahko pa rečem, da ne bomo pristali na morebitno izsiljevanje zaradi kratkega časa do refinanciranja. Pri tem je najbolj pomembno, da dosežemo vzdržno financiranje, kar doslej ni bilo." Zadnji rok za poplačilo prednostnega dolga ali refinanciranje je namreč novembra letos.

Martina Dalić, predsednica uprave Podravke, se je prejšnji teden mudila v Mariboru, na otvoritvi prenovljene pekarne Žito.
Andrej Petelinšek

Dobaviteljem Agrokorja 86 milijonov evrov

V pol milijarde evrov vredno transakcijo je bilo vključenih tudi 86 milijonov evrov za poplačilo mejnega dolga dobaviteljem nekdanjega Agrokorja, s čimer so le-te v celoti poplačali. Podjetju Fortenova Group TopCo je namenjeno 33,5 milijona evrov za financiranje obveznosti in operativnih stroškov do likvidacije, ki jo predvidevajo v roku treh do štirih let. Ta znesek je rezerviran tudi za pokrivanje stroškov, ki nastajajo zaradi sodnih postopkov, sproženih s strani sankcioniranih imetnikov depozitarnih potrdil o lastništvu družb TopCo, SKB Art in domnevnega lastnika (dubajskega poslovneža, op. a.), še pojasnjujejo v Fortenovi in objavljajo tudi, komu bo šlo omenjenih 500 milijonov evrov. 380,5 milijona evrov si bodo razdelili delničarji, pri čemer predstavlja 154,9 milijona evrov prenos kapitala na novo lastniško strukturo, 225,5, milijona evrov pa gre delničarjem, ki ne bodo ostali v novi lastniški struktur, v denarju. Ob čemer bodo 165 milijonov evrov, sestavljenih iz 159 milijonov, namenjenih podjetju SBK Art, in 6 milijonov evrov za depozitarna potrdila Sberbanke, hranili za Sberbank in njeno povezano družbo na posebnem escrow računu, ki bo na razpolago, ko bo to dopustila sankcijska regulativa EU, ZDA in VB.

Vujnovac: Države regije so naše dvorišče 

V intervjuju za Večernji list je Pavao Vujnovac na vprašanje, ali namerava dolgoročno ostati največji lastnik Fortenove, odgovoril: "Večkrat sem že ponovil, da nimam namena biti 'gazda'. Ko smo začeli kupovati prve delnice, si nisem predstavljal, da bo delež tako narasel. Fortenova je edina domača družba, ki ima perspektivo narediti močnejši korak izven regije, na trge, o katerih doslej nismo razmišljali, a so nam logistično blizu." Vujnovac v prihodnje veliko pričakuje predvsem od maloprodaje: "Okrepiti moramo tržne deleže na vseh trgih, predvsem mislim na Hrvaško, Slovenijo in Srbijo. Pozicioniranje maloprodaje v širšem okolju je naslednji logični korak. Globalnim tekmecem želimo pokazati, da so države regije naše dvorišče, ki ga poznamo bolje od njih, in da je to ring, v katerem se lahko ustrezno borimo, ne glede na njihove neizčrpne vire."

Fabrisu Perušku, glavnemu in izvršnemu direktorju Fortenove, se pridružuje novi izvršni direktor za finance Damir Spudić, ki je hkrati postal izvršni član upravnega odbora Fortenove.
Arhiv Večera

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor in član upravnega odbora Fortenova grupe, se je po zaključku lastniškega preoblikovanja zahvalil delničarjem za podporo: "Zaključena transakcija pomeni novo poglavje za Fortenova grupo, ki obljublja bolj stabilno in uspešno prihodnost. Brez sankcioniranih delničarjev v lastniški strukturi bomo svoje napore usmerili v refinanciranje 1,2 milijarde evrov dolga ter izboljšanje konkurenčnosti in učinkovitosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta