Fortenovi, lastnici Mercatorja, v tretje uspelo izpeljati skupščino delničarjev, Fabrisu Perušku nov šestletni mandat

Srečko Klapš Srečko Klapš
12.01.2023 17:57

Fortenova bo poslej lahko prevzemala, združevala ali odprodajala premoženje do pol milijarde evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenove, med prednostnimi nalogami izpostavlja refinanciranje dolgov in nadaljnjo širitev poslovanja.
Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenove, med prednostnimi nalogami izpostavlja refinanciranje dolgov in nadaljnjo širitev poslovanja.
Arhiv Večera

Na današnji skupščini imetnikov depozitnih potrdil Fortenova Group STAK Stiching v Amsterdamu, lastnika skupine Fortenova, so bili vsi predlagani sklepi podprti in izglasovani z več kot 77 odstotki delničarjev. Na prejšnjih dveh skupščinah delničarjev 18. in 30. avgusta 2022, na katerih so bili predlagani enaki sklepi, namreč ni bilo potrebne večine za glasovanje, ker sankcionirani delničar SBK Art, ki ga obvladuje ruska Sberbank z 42,5 odstotka glasov, zaradi sankcij ni mogel glasovati. Današnja skupščina, tretja po vrsti z enakim dnevnim redom, pa je bila izvedena v skladu s statutom STAK, za izglasovanje sklepov pa je bila potrebna 75-odstotna podpora vseh prisotnih delničarjev, pojasnjujejo v Fortenovi.

Zahvaljujoč sklepom skupščine bodo zdaj možni novi prevzemi in združitve oziroma odprodaje premoženja do največ 500 milijonov evrov v letu 2023, ob predhodni odločitvi upravnega odbora Fortenove. Prav tako so ustvarjeni predpogoji za refinanciranja obstoječega dolga skupine in reševanja različnih finančnih obveznosti, tudi po predhodnem soglasju upravnega odbora.

Poleg omenjenih sklepov so delničarji danes z nekaj več kot 77 odstotki glasov vseh prisotnih delničarjev izglasovali tudi podaljšanje mandata članom upravnega odbora Fortenove in za naslednje šestletno obdobje imenovali Fabrisa Peruška, Pava Vujnovca, Damirja Spudića, Maksima Poletaeva in Vsevoloda Rozanova.

"Vodstvo skupine Fortenova se bo še naprej osredotočalo na poslovanje. Med prednostnimi nalogami so refinanciranje dolgov in nadaljnja širitev poslovanja, ki jo bomo zdaj lahko dosegli ne glede na sankcioniranega delničarja brez glasovalne pravice (ruska Sberbank, op. a.), ki ne more več onemogočati normalnega poslovanja družbe," je po skupščini delničarjev povedal Fabris Peruško, član upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta