(FOTO) Dravske elektrarne in Maribor na svetovni zemljevid

Srečko Klapš Srečko Klapš
04.06.2024 20:23

Ob upravni stavbi Dravskih elektrarn bo zrasel več kot sto milijonov evrov vreden podatkovni center s superračunalnikom. Z ustvarjeno odvečno toploto naj bi se Mariborčani tudi ogrevali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob in generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor Damjan Seme, oznanila gradnjo 100 milijonov evrov vrednega podatkovnega centra in superračunalnika ob upravni stavbi v Obrežni ulici 
Premier Robert Golob in generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor Damjan Seme, oznanila gradnjo 100 milijonov evrov vrednega podatkovnega centra in superračunalnika ob upravni stavbi v Obrežni ulici 
Andrej Petelinšek

Dravske elektrarne Maribor (DEM) je včeraj obiskal predsednik vlade Robert Golob z Emilijo Stojmenovo Duh, ministrico za digitalno preobrazbo, in Bojanom Kumrom, ministrom za okolje, podnebje in energijo. Srečanju se je pridružil mariborski župan Saša Arsenovič. Vodstvo DEM na čelu z generalnim direktorjem Damjanom Semetom je vladni ekipi predstavilo razvojne projekte družbe s poudarkom na postavitvi podatkovnega centra in superračunalnika ob upravni stavbi DEM.

"DEM so z včerajšnjim dnem s podporo vlade in resornih ministrstev podpisale pogodbo o razpolaganju oziroma o prodaji strateške lokacije z dodano vrednostjo zaradi infrastrukture, ki je na tej lokaciji, kjer se bo zgradil podatkovni center s superračunalnikom, ki bo eden najzmogljivejših v Sloveniji in tudi širše," je povedal Damjan Seme in dodal, da je ministrstvo, potem ko so pred letom in pol podpisali pismo o nameri, že objavilo razpis za postavitev takšnega centra, zato pričakujejo začetek pripravljalnih del konec letošnjega leta. Država bo Dravskim elektrarnam za zemljišče, veliko 3170 kvadratnih metrov, plačala okoli 900.000 evrov. "Lokacija že sedaj predstavlja eno izmed pomembnejših infrastrukturnih območij, na katerem sta med drugim center vodenja DEM in center vodenja proizvodnje skupine Holdinga Slovenske elektrarne ter s tem predstavlja pomembno podatkovno-informacijsko vozlišče skupine HSE," pojasnjujejo v DEM.

Polovico investicije bo krila Evropska unija

Premier Golob je dodal, da so ministrstva za superračunalnik že pridobila 50 milijonov evrov nepovratnega denarja EU, še enkrat toliko pa naj bi prispevala država. "S tem bomo zgradili enega najzmogljivejših superračunalnikov v Evropi v vrednosti več kot 100 milijonov evrov, s čimer se bo ponudila priložnost, da se na področju umetne inteligence in ostalih naprednih aplikacij ta lokacija in Maribor uvrstita na svetovni zemljevid," je optimističen premier.

Z odvečno toploto, ki bo nastala pri delovanju superračunalnika,naj bi se ogrevali tudi Mariborčani, je povedal premier Robert Golob županu Sašu Arsenoviču. 
Andrej Petelinšek

Novi superračunalnik bo stal poleg upravne stavbe DEM v Obrežni ulici in bo na razpolago za več namenov. Pri njegovi izvedbi naj bi sodelovale tako DEM kot Mestna občina Maribor, uporabljali naj bi ga tudi raziskovalci na mariborski univerzi in zasebni uporabniki. Superračunalnik in podatkovni center naj bi se napajala iz Hidroelektrarne Mariborski otok, nastala toplota pa naj bi bila vir toplote za ogrevanje občanov mesta Maribora. "Ta lokacija je idealna, ker ima v svoji bližini vse tisto, kar potrebujemo za razvoj takšnega evropsko naprednega podatkovnega centra," je poudaril Golob. Država bo DEM za zemljišče, veliko 3170 kvadratnih metrov, plačala 900.000 evrov. Bodočemu podatkovnemu centru bodo zagotovljeni ustrezni infrastrukturni priključki, predvsem v komunikacijsko omrežje, še pojasnjujejo v DEM.

Andrej Petelinšek

Stavba bi lahko stala že leta 2026

Stavba, katere gradnja se bo predvidoma začela prihodnje leto in bo zaključena v letu 2026, bo v lasti javnega zavoda Arnes, ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture ter njihovo povezovanje in medsebojno sodelovanje ter sodelovanje s sorodnimi organizacijami v tujini. V objektu sta predvideni dve etaži; pritlična bo namenjena namestitvi superračunalnika HPC (High Performance Computing) enega od zunanjih uporabnikov, nadstropje pa bo namenjeno običajnemu podatkovnemu centru in namestitvi manjšega superračunalniškega sistema HPC. Stavba je načrtovana kot samostojni objekt, kjer bo čim večji delež potrebne energije zagotovljen z njeno proizvodnjo na objektu, kar bo doseženo na dva načina, in sicer s samooskrbo z električno in toplotno energijo. Gradnja je korak v smeri strategije Arnesa, ki kot javni infrastrukturni zavod gradi, vzdržuje in upravlja infrastrukturo, ki povezuje univerze, inštitute, raziskovalne laboratorije, muzeje, šole, baze podatkov in digitalne knjižnice, so še pojasnili v DEM. 

Kot je znano, Maribor že ima superračunalnik Vega, vreden 17 milijonov evrov, ki so ga v omrežje zagnali leta 2021, in sicer v prostorih Instituta informacijskih znanosti (Izum).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta