(FOTO) Eno leto od zmagoslavnega preleta vojaških letal: V Tivoliju zastavica za vsakega preminulega

M.R.
01.06.2021 09:44
V Tivoliju so na travnati površini postavljene zastavice za ljudi, ki so umrli zaradi covida-19. Danes namreč mineva natanko eno leto od preleta vojaških letal ob "zmagi nad epidemijo". Število zastavic, ki so postavljene v Tivoliju, simbolizira 4265 žrtev covida-19 od lanskega preleta letal.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zastavice v spomin na žrtve covida-19 od lanskega preklica epidemije 1. junija, ki ga je vlada obeležila s preletom letal nad državo.
Robert Balen

1. junija lani je vlada preklicala epidemijo, malo po 13. uri pa se je začel prelet letal slovenske vojske. Pridružila so se jim tudi letala ameriških vojakov, nastanjenih v zračni bazi Aviano v Italiji. Prelet je trajal približno eno uro in 15 minut. 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Policijske patrulje so v tistem času v bližini bolnišnic simbolično vklopile modre luči. Akcija je bila namenjena zahvali zdravstvenim delavcem, pripadnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje osnovnih sistemov v državi.

Robert Balen
Robert Balen

Že takrat je ta akcija naletela na številne kritike. Med političnimi strankami so bili najbolj kritični v strankah SD in Levica. Slednja je takrat menila, da epidemijo rešuje javno zdravstvo in ne vojska. Ob tem so še poudarili, da bi lahko z denarjem, ki je bil porabljen za prelete letal, 1500 medicinskim sestram izplačali dodatek za delo v izrednih razmerah v višini 50 evrov. 

Robert Balen
Robert Balen

Nekaj podobnega so menili tudi v stranki SD, ki naj bi tudi stali za današnjo akcijo v Tivoliju. "Prelet nad Slovenijo je 76.000 evrov, vrženih v zrak. Medicinske sestre, zdravniki, negovalke, civilna zaščita in vsi, ki so se žrtvovali v epidemiji, si resnično zaslužijo hvaležnost. Ne letal nad glavami," so sporočili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta